Savršeno lagan, ukusan, zdrav i naravno sladak 🙂 Divan kolač za sve prilike, koji će još jednom potvrditi da slatkiši ne moraju uvek da budu nezdravi.
Ako ovaj kolač servirate i onda napravite anketu da proverite da li konzumenti imaju ideju od čega je, retko ko će pogoditi. Kod nas su odgovori uglavnom bili: čokolada, granola, kokos…, mnogi su rekli i brašno, a skoro svi šećer. A, istina je sasvim drugačija 🙂 Zabavite se i vi pri serviranju i proverite da li ćete dobiti tačne odgovore 🙂
Super stvar kod ovog kolača je što kada se prohladi, sasvim lepo možete vaditi oblike modlicama, pa smo mi tako dobili ove lepe jelke i automobile, posute “snegom” 🙂
POTREBNO:
- 1/2 šolje prosa
- 1/2 šolje pirinčanog, kokosovog ili bademovog mleka (može i kravlje)
- 50 gr kokosovog ulja (otopljenog)
- 5 urmi (opciono)
- 1/2 praška za pecivo
- 1 kašika kakaoa
- 2 jaja
- 1 šaka seckanog badema
- 2 -3 kašike meda
PRIPREMA:
Proso skuvajte, pa prohladite (na pola šolje prosa, stavite 1 1/2 šolju vode, od trenutka vrenja kuvajte na tihoj vatri još 10-15 min, pa ostavite u šerpi da još malo nabubri, a zatim ocedite višak tečnosti, ako je ima).
Uključite rernu na 150 – 160 stepeni.
Pomešajte proso, jaja, mleko, kakao, prašak za pecivo, med, kokosovo ulje i sve lepo umutite mikserom. Ja sam dodala i sitno seckane urme, pa sam i to umutila (da bi bilo još malo slađe).
U pleh stavite papir za pečenje, pa razlijte smesu (biće malo ređa, to je ok). Kada stavite u rernu, nakon 10 min će se uhvatiti pokorica, pa onda pospite seckani badem (nije dobro pre, da be ni potonuo) i vratite da se peče. Kolač peći ukupno 40 min.
Prohladiti pre služenja. Meni lično je najlepši kada je dobro ohlađen.
PRIJATNO!