Ovaj kolač mnogi zovu i lažna bajadera ili lažni kesten pire. Ja ću samo reći sjajan i zdrav kolač, kremast, sladak i neodoljiv! Pravi se lako, a po ukusu poslednji sloj koji je kod mene čokolada, kod vas može biti šlag, kokos, kakao, med, mleveni lešnik (badem ili orah)…
Kao i uvek, ukoliko nemate baš sve sastojke, moju verziju možete prilagoditi onome što imate kod kuće. Agavu zamenite medom, kokosovo ulje maslinovim, a batat običnim krompirom.
POTREBNO:
- 3 veća batata
- 7-8 kašika agave
- 1 -2 kašičice ruma – opciono (može i vanila)
- 100 gr mlevenog lešnika
- 5 kašika otopljenog kokosovog ulja
- 1 kašika kakao praha
- glazura: 10 gr kokosovog ulja, 10 gr kakao putera, 4 kašike agave, 2 kašike kakao praha
PRIPREMA:
Batat operite i skuvajte (oko 35 min od trenutka ključanja). Malo prohladite, pa skinite ljusku (ljuska će sama lako spasti). Mikserom dobro umutite, da bude sve kremasto i glatko. Dodajte agavu, rum, mleveni lešnik i kokosovo ulje. Ponovo mutite da se ujednači.
U kalup stavite providnu foliju, pa preko folije stavite polovinu dobijene smese. U drugu polovinu dodajte 1 punu kašiku kakao praha i mutite još malo, da dobijete lep braon sloj. Stavite taj drugi sloj preko prvog.
Kolač odložite u frižider da odstoji 1-2h.
U šerpici otopite kakao puter i kokosovo ulje. Sklonite sa ringle, pa umešajte kakao prah i agavu. Lepo promešajte da se ujednači, pa razlijte preko kolača. Vratite u frižider i ostavite preko noći da se sve lepo stegne.
Kolač je dosta mekan, može se seći, ali najlakše je da se jede kašičicom ili viljuškom. Čuvajte ga u frižideru.
PRIJATNO!