Sočan i mekan kolač, super pogodan za užinu, pa čak i kao doručak ili večera. Umereno sladak, ali bez šećera. Obogaćen kokosovim uljem, kikiriki puterom i chia semenkama. Nema brašna, nema praška za pecivo, a umesto mleka koristila sam jogurt.
Zbog kikiriki putera nisam želela da dodajem ni vanilu, ni cimet, što vi možete, ukoliko želite. Zanimljiv ukusu se može dobiti i ako ubacite jednu izrendanu šargarepu ili npr suvo grožđe ili brusnicu. Pored badema, možete dodati i lešnik ili orahe.
POTREBNO:
- 2 jaja
- 1 šolja jogurta (šolja od 250 ml)
- 1 šolja ovsenih pahuljica
- 1/3 šolje badema
- 10 očišćenih sveži urmi
- 1 kašika kikiriki putera – opciono
- 1 kašika chia semenki – opciono
- 2 jabuke – izrendane ili sitno isečene
- 5 kašika kokosovog ulja – otopljenog
PRIPREMA:
Uključite rernu na 180 stepeni.
Viljuškom umutite jaja, pa dodajte jogurt i chia semenke da ostoje dok pripremate ostale sastojke.
Ovsene pahuljice i badem usitnite u seckalici što više (da podseća na krupno mleveno brašno).
Izvadite badem i brašno, pa stavite urme, kokosovo ulje i kikiriki puter u seckalicu ili blender. Mutite sve dok se ne ujednači. Može se desiti da je masa malo gušća, ali razbiće se kasnije kada umešate u ostale sastojke.
U jaja i jogurt dodajte smesu sa urmama, pa polako sve izmešajte. Ubacite i izrendane (iseckane) jabuke, pa dodajte ovsene pahuljice i badem. Promešajte smesu, a zatim je razlijte u pleh, gde ste predhodno stavili papir za pečenje.
Pecite oko 25-30 min.
Malo prohladite pre služenja. Odlični su i topli i hladni! A, mekani ostaju i posle dva dana stajanja.
PRIJATNO!