Ako vam kažem da ovaj kolač obično pripremam ujutru, pred posao, dok pakujem decu za vrtić i obavljam ostale jutarnje rituale, biće vam jasno da za ceo proces nije potrebno puno vremena. Najčešće ga pravim blago slatkog ukusa, kako bi bio dobar za doručak, kako deci, tako i meni. Probajte i javite utiske!
Zamena za šećer, po običaju mi je agava, a ulogu brašna u ovom lsučaju imaju ovsene pahuljice. Kombinovala sam kokosovo mleko i jogurt, ali vi možete staviti samo jedno ili drugo. Orašasti plodovi, ovde su pečeni lešnik, a vi birajte ono što imate kod kuće (npr orahe ili badem). Celu priču možete obogatiti i brusnicama ili suvim grožđem.
POTREBNO:
- 2 šolje ovsenih pahuljica
- 2/3 šolje pečenog lešnika – krupno iseckanog ili mlevenog
- 1/2 praška za pecivo
- 2 izrendane jabuke
- 2 jaja
- 5 kašika otopljenog kokosvog ulja
- 1 šolja jogurta
- 1/2 šolje kokosvog mleka
- 5 kašika agave
PRIPREMA:
Uključite rernu na 180 stepeni.
Ovsene pahuljice sameljite da dobijete brašno (u seckalici ili blenderu), pa dodajte prašak za pecivo i usitnjen lešnik. Posebno sjedinite jaja, kokosvo ulje, agavu, jogurt i mleko, pa dodajte rendane jabuke. Na kraju umešajte suve sajtojke (ovsene pahuljice sa lešnikom). Sve izmešajte i razlijte u pleh, u kome je papir za pečenje. Pecite oko 30-35 min, pa izvadite da se lepo ohladi i onda secite.
Ukoliko sečete vreo kolač, može biti malo gnjecav, ali svakako neće biti nepečen.
Podjednako je ukusan da se posluži i uz kafu i uz mleko i uz čaj.
PS Ukoliko želite da dekorišere kolač kao na slici, neslani sir pomešajte sa malo meda ili agave, pa premažite delove kolača. Čokolada se pravi od jednake količine kakao putera, kokosovog ulja, sirovog kakaoa i agave. Sve otopite, pa ostavite malo da se stgne, a zatim dekorišite detalje.
PRIJATNO!