Često za doručak volim da napravim nešto ovog tipa. Jeste kolač, ali ne previše sladak, a sadrži sasvim dovoljno hranljivih sastojaka da nas održi sitima do prve užine. Zaslađen je sa malo agave, tu su neizostavni orašasti plodovi, a kako bi sve podsećalo na jesen, dodala sam jabuku i cimet.
U receptu sam kombinovala grčki i običan jogurt, a vi možete staviti koji imate kod kuće. Super zamena može biti i npr kokosovo mleko (ono gusto, iz konzerve).
I ovaj kolač je bez praška za pecivo i drugih dodataka tog tipa. Možete ih dodati, ali ja ih izbegavam.
POTREBNO:
- 2 jaja
- 1 grčki jogurt (150 gr)
- 1/2 šolje od 250 gr običnog jogurta
- 2/3 šolje badema ili lešnika (može i mix)
- 2/3 šolje ovsenih pahuljica
- 4 kašike kokosovog ulja – otopljenog
- 3-4 kašike agava sirupa
- 4 kašike speltinog brašna (može i neko dr, po izboru)
- 1 jabuka
- 1/2 kašičice cimeta
PRIPREMA:
Uključitet rernu na 180 stepeni.
U seckalicu stavite ovsene pahuljice, badem i lešnik, pa sve usitnite. Pomešajte ove sastojke sa brašnom i cimetom.
U činiji viljuškom umutite jaja, pa dodajte kokosovo ulje, agavu i jogurt.
Jabuku oljuštite, pa izrendajte ili isecite na kockice.
U smesu sa jajima dodajte suve sastojke, pa na kraju umešajte i jabuku. Sve lepo izmešajte i razlijte u kalup / pleh u kome je papir za pečenje.
Pecite oko 20 min.
Kolač ostavite da se malo prohladi pre služenja. Najleši je kada je topao!
PRIJATNO!