Već smo ustanovili da slatkiš ne mora da sadrži obilje šećera da bi bio sladak i ukusan. Med, rogač i jabuke su sjajna kombinacija, još ukoliko dodate malo badema i cimeta, imaćete pravu jesenju poslasticu! Dozvoljeno je da sve “začinite” i sa malo tamne čoklade!
Šta znate o rogaču?
- ROGAČ je veoma bogat vlaknima I pozitivno utiče na probavu, a ujedno smanjuje hoesterol u organizmu. Odličan je izvor vitamin D I B I veoma je bogat kalcijumom, magnezijumom, gvožđem, fosforom I cinkom.
Šta znate o speltinom brašnu?
- Spelta je jedna od najstarijih žitarica i ima prijatan slatkast i orašast ukus. Ova žitarica je od davnina poznata po svojim lekovitim svojstvima. Zbog svojih hranljivih sastojaka, velike hranljive i energetske vrednosti, speltino brašno se preporučuje deci, sportistima, trudnicama, starijim osobama i svima onima koji vode računa o svom zdravlju. Međutim, važno je napomenuti da speltu treba da izbegavaju osobe koje su alergične na gluten, jer spelta sadrži gluten u manjim količinama. Speltino brašno je dobro i za jačanje imuniteta. Redovnom upotrebom ovog brašna naš organizam postaće otporniji na prehlade, viruse i razna druga oboljenja. Zatim, speltino brašno je poznato i po tome što blagotvorno deluje na creva i pospešuje probavu. Speltino brašno može da pomogne i u slučaju anemije, jer je bogato gvožđem.
Za pripremu ovog kolača, možete koristiti i neko drugo brašno po izboru. Moja preporuka je i kamut, koji je takođe pomalo slatkast i odlična je kombinacija za kolače.
POTREBNO:
- 2 jabuke
- 2 jaja
- 4 kašike meda
- 1 šolja speltinog brašna
- 50 gr mlevenog rogača
- 1/2 šolje pirinčanog mleka (može i kravlje)
- 1/2 praška za pecivo
- 1/4 šolje ulja
- 1 kašičica cimeta
- po želji, pola šake sitno seckanog badema
- po želji, za glazuru 2-3 štangle tamne čokolade (70% kakaoa) + 1 kašika kokosovog ulja
PRIPREMA:
Uključite rernu na 180 stepeni.
Jabuke oljuštite, pa izrendajte i pospite cimetom.
Belanca umutite u čvrst sneg. U drugoj činiji razmutite žumanca sa medom, pa dodajte sve ostale sastojke. Na kraju polako varjačom umešajte belanca.
U pleh stavite papir za pečenje, pa razlijte smesu. Pecite oko 30 min. Kolač prohladite, pa prelijte glazurom (rastopljenom čokoladom u koju ste stavili kašiku kokosovog ulja).
PRIJATNO!