U vreme praznika uvek je lepo poslužiti neke stvari koje su simbol ovog doba godine. Kuglof je jedna od tih stvari. Ova verzija je sa urmama, jabukama i raženim brašnom. Vreme pripreme je 15 min, a pečenja oko 50 min.
POTREBNO:
- 3 jaja
- 1/2 šolje meda
- 1/4 šolje kokosovog ulja – otopljenog
- 1 šolja rendane jabuke
- 1-2 šake lešnika ili badema (sitno iseckanih ili samlevenih)
- 1 puna šolja raženog brašna
- 1/2 praška za pecivo
- 1/2 kašičice cimeta
- 10 urmi (svežih ili sušenih), pazite samo da nisu kandirane, pošto one sadrže industrijski šećer
- komadić putera – za podmazivanje kuglofa
PRIPREMA:
Uključite rernu na 180 stepeni.
U posebnoj činiji pomešajte žumanca, kokosovo ulje i med. Urme iseckajte, pa dodajte smesi, zajeno sa jabukama. Polako dodajte i ostale sastojke, pa mutite mikserom da dobijete kompaktnu masu. Na kraju, u testo umešajte umućena belanca i sve lepo promešajte varjačom (ne mikserom).
Puter istopite, pa namažite kuglof.
Prespite testo i stavite kuglof u zagrejanu rernu. Pecite ga oko 10 min, pa stavite preko papir za pečenje, da ne bi pregoreo i pecite još oko 40 min.
Pečeni kuglof izvrnite na tacnu, ostavite oko 5 min, pa onda polako skinite kalup.
Po želji, možete ga premazati istopljenom crnom čokoladom ili medom, pa posuti mlevenim lešnikom ili seckanim suvim voće.
Kuglof je podjednako ukusan i topao i ohlađen.
PRIJATNO!