Recept za ovaj kolač sam prvo pustila preko story-a na Instagramu, bez ideje da završi i na feed-u, a još manje na blogu. Ali, vaše povratne informacije i interesovanje su doveli do toga da lažne-knedle-sa-šljivama u nekoj mojoj zdravoj verziji završe na svim Veseli zalogaji platformama.
Oduševljeni ste i vi i ja 🙂
Bilo je i dosta pitanja o mogućim zamenama u odnosu na ono što sam ja koristila. Pa, da krenemo redom:
- kokosovo ulje možete zameniti onim koji vi koristite
- kokosov šećer takođe
- ja volim agavu u slatkišima i griz sam zasladila agavom, vi možete medom ili običnim šećerom. U griz nisam stavljala kokosov šećer, jer bi promenio boju i ne bi bilo ovih lepih slojeva
- moj griz je od spelte, vi koristite koji inače volite i koristite
- mleko takođe, može kravlje, a može i neko biljno
- idealno je ako imate džem od šljiva. Ali, ako nemate, može i od kajsija, bude isto super
Šta god da zamenite, neće uticati na to da kolač ne uspe. Ono što je najvažnije, je da se sve lepo ohladi pre služenja i dobićete zaista sjajnu poslasticu.
POTREBNO:
- 200 gr prezli
- 4-5 kašika kokosovog šećera
- 2 kašie kokosovog ulja
- 1l mleka
- 15 kašika griza
- 7 kašika agave
- 50 gr putera
- 1 jaje
- 800 gr šljiva
- 5 kašika kokosovog šećera
- 2 kašike džema od šljiva
PRIPREMA:
SLOJ 1: Na 2 kašike kokosovog ulja propržite 200 gr prezli i 4-5 kašika kokosovog šećera. Ostavite da se prohladi
SLOJ 2: oko 800 gr šljiva operite i iseckajte na manje komade, pa ih prodinstajte u tiganju oko 10 minuta sa 5 kašika kokosovog šećera. Možete dodati i vanilin šećer, 1-2 kesice. Kada šljive malo omekšaju, sklonite sa ringle i umešajte 2 pune kašike džema od šljiva (ili nekog drugog koji imate).
SLOJ 3: Skuvajte 1l mleka sa 15 kašika griza. Kada se smesa zgusne (ne treba da bude previše gusta), dodajte u tu vrelu smesu 1 jaje i 50 gr putera. Sve brzo mešajte, da se ujednači i da se puter lepo istopi. Malo prohladite (5 minuta), pa umešajte 7-8 kašika agave (probajte koliko želite da bude slatko, pa možete dodati i više) i izmešajte.
U kalup (ja sam koristila vatrostalnu činiju dimenzija 20×35 cm) stavite polovinu smese od prezli i lepo rasporedite. Preko stavite 1/2 smese sa grizom, a preko griza ceo sloj sa šljivama. Preko šljiva ide druga polovina griza, a na vrh druga polovina smese od prezli.
Ostavite da se ohladi na sobnoj temperaturi (da ne bude ni malo vruće), pa onda stavite u frižider da se dobro rashladi. Najbolje bi bilo da odstoji preko noći.
Secite kocke i uživajte u kremastom i ukusnom desertu.
PRIJATNO!