Ovo je još jedan recept koji slobodno mogu nazvati “energetska bomba”, a razlog su: cvekla, heljda, brazilski orah i kokosovo ulje!
Salatu od cvekle vole mnogi, ali kada je reč o jelima ili napitcima sa ovim povrćem, stvari su malo drugačije. Ja ipak spadam u manjinu koja cveklu obožava, u svim mogućim varijantama. Mnogo sam srećna i što je moja mlađa ćerka to pokupila od mene, dok kod starije moram malo više da se namučim da bi jela ovog tipa završila u njenom stomačiću. Zato su tu uglavnom trikovi pri seviranju, kojima uspevam da je nadmudrim, bar za sada…
Ja ove loptice obožavam da jedem tople, da ne kažem vruće, čim izađu iz rerne. Uz kiselo mleko i neki dobar domaći hleb, zaista mogu da ih pojedem i po 4-5. Ono što je korisno znati, kada pokušavate da nagovorite nekoga ko nije ljubitelj cvekle da proba, je da se ukus cvekle mnogo manje oseća dok je jelo toplo (tada više dominiraju drugi začini), a kada se loptice ohlade najdominantniji je ukus cvekle.
Takođe, kada sam drugarici pričala o ovim lopticama, ona nije imala problem sa cveklom, već sa heljdom. Nemojte nikako zbog helje, ukoliko ne volite ukus heljdinog brašna, odustajati od ovog jela, pošto je celo zrno heljde potpuno drigačijeg ukusa u odnosu na ona jela koja se prave od heljdinog brašna.
Nadam se da sam vas ubedila da bar jednom date šansu ovim lopticama. Kod mene su one u jelovniku bar jednom u deset dana!
POTREBNO:
- 1 manja cvekla
- 120 gr helje (potopite je da odstoji nekoliko sati u vodi, pre kuvanja)
- 50 gr brazilskog oraha (može i nešto dr, tipa badem, indijski orah, lešnik…)
- 1-2 kašike kokosovog ulja
- 1 kašika jabukovog sirćeta
- 2 čena belog luka
- so, biber, peršun
PRIPREMA:
Cveklu operite i kuvajte oko 40 min. Nemojte je ljuštiti, da ne bi izgubila boju. Heljdu, koja je odstojala u vodi, ocedite, pa stavite u šerpu i prelijte sa 2 šolje vode. Od vrenja, kuvajte još 20 min (heljdu kuvajte na tihoj vatri, da ne bi pokipela).
Uključite rernu na 200 stepeni.
U seckalici usitnite indijski orah. Kuvanu cveklu oljuštite, pa ispasirajte, da dobijete pire. Heljdu posolite, dodajte biber po ukusu, pa sjedinite sa cveklom i brazilskim orahom. Dodajte kokosovo ulje, sitno iseckan beli luk, kašiku jabukovog sirćeta i na kraju peršun. Sve lepo sjedinite, a zatim formirajte rukama loptice i ređajte ih na papir za pečenje. Loptice pecite 20 min.
Naše loptice su dekorisane zelenim maslinama.
PRIJATNO!