Mafini…, veoma zgodni za nošenje u parkić i na različite vrste izleta. Ovaj mafin ne samo da je “zgodan” već je i zdrav!
Kada se gosti iznenada najave, a ja nemam vremena ni za šta komplikovanije, ovi mafini su odlično rešenje. Još ako po neki preostane i za doručak…, odlično, pošto su podjednako ukusni i mekani i sutradan.
Možete ih kombinovati sa različitim voćem i koštunjavim plodovima. Ja nemam neku posebno omiljenu kombinaciju, ali ih najčešće pravim sa višnjama ili borovnicama. Opcija mogu biti i brusnice, aronija, sitno sečene jabuke…
Ja sam se ovde odlučila za zdraviju varijantu kolača, sa raženim i speltinim brašnom i sa urmama. Umesto urmi, možete staviti braon šećer, a ko je veran belom pšeničnom brašnu, može i ta kombinacija.
Idealno je da jaja odstoje na sobnoj temperaturi, a puter ostavite da omekša.
Meni se često desi da nemam vremena za te “predkorake”, pa sve ide direktno iz frižidera u činiju za mućenje i ispadne sasvim ok!
Ukoliko koristite maline ili višnje, malo ih ocedite pre stavljanja u testo, da testo ne bi bilo gnjecavo.
POTREBNO:
- 100 gr voća po želji
- 2 jaja
- 125 gr putera (omekšalog)
- 1-2 kašike kokosovog ulja (opciono)
- 120 gr raženog brašna
- 120 gr speltinog brašna
- kašičica praška za pecivo
- 200 gr urmi (očišćenih i potopljenih u vodu na min 15 min) ili 200 gr braon šećera
- 150 ml pirinčanog mleka sa ukusom vanile (ukoliko koristite mleko bez ukusa vanile, dodajte malo ekstrata vanile)
- 50 gr badema ili lešnika
PRIPREMA:
Rernu uključite na 180 – 190 stepeni.
Usitnite u seckalici badem ili lešnik. Pomešajte obe vrste brašna sa praškom za pecivo, pa dodajte i badem.
Umutite puter sa urmama (ili šećerom, ako pravite tu varijantu), pa dodajte jaja. Dodajte polovinu mešavine sa brašnom i mleko, pa nastavite sa mućenjem. Dodajte i preostalo brašno i još malo ujednačite masu muteći mikserom. Na kraju umešajte voće i sve izmešajte kašikom (ne mikserom, da se voće ne bi raspalo).
U kalupe za mafine stavite korpice i sipajte smesu do 2/3 korpice. Stavite u zagrejanu rernu i pecite 20-25 min.
Naši mafini su dekorisani suvim kajsijama i borovnicama.
PRIJATNO!