Ovo je super verzija medenjaka, bez šećera i sa zdravim vrstama brašna. Neke sastojke možete i zameniti (umesto spelte ili raženog, npr možete dodati heljidino ili bademovo brašno), na kolačiće možete staviti razne vrste semenki i/ili sušenog voća, kao i u same kolače. Uživate u različitim kombinacijama!
Banana ovde ima vezivnu moć, a ujedno doprinosi i da medenjak bude još slađi.
Mera od 1/2 šolje meda je za moj ukus možda i previše. Ako volite manje slatko, slobodno smanjite na 1/3 šolje.
POTREBNO:
- 1 šolja speltinog brašna
- 2/3 šolje raženog brašna
- 1 ravna kašičica cimeta
- 1/2 kašičice sode bikarbone (mada i ne mora, ja često izostavim)
- 1 kašika kokosa
- prtsohvat soli
- 1 banana (što zrelija)
- 1/2 šolje meda
- 1/4 šolje kokosovog ulja
- orašasti plodovi, suvo voće, kokos… – za dekoraciju
PRIPREMA:
Spojite sve suve sastojke (obe vrste brašna, kokos, cimet, soda bikarbona, so).
Bananu izgnječite viljuškom, dodajte med i kokosovo ulje, lepo izmešajte, pa sve ubacite u suve sastojke. Sjedinite da dobijete kompaktnu masu. Stavite smesu na 15 min u zamrzivač ili na 30-45 min u frižider.
Izvadite testo iz zamrzivača / frižidera.
Uključite rernu na 180 stepeni.
Uzimajte po kašičicu testa, pa među rukama oblikujte kolačiće. Ređajte ih u pleh za pečenje. Dekorišite suvim voćem, orašastim plodovima ili kokosom.
Pecite 12-15 min, pazeći da ne izgore. Ako brzo počnu da tamne, stavite papir za pečenje i preko kolača.
Izvadite ih na rešetku da se ohlade. Čuvajte ih u papirnoj kesi ili metalnoj kutiji.
PRIJATNO!