Medenjaci sa bananom

Ovo je super verzija medenjaka, bez šećera i sa zdravim vrstama brašna. Neke sastojke možete i zameniti (umesto spelte ili raženog, npr možete dodati heljidino ili bademovo brašno), na kolačiće možete staviti razne vrste semenki i/ili sušenog voća, kao i u same kolače. Uživate u različitim kombinacijama!

Banana ovde ima vezivnu moć, a ujedno doprinosi i da medenjak bude još slađi.

Mera od 1/2 šolje meda je za moj ukus možda i previše. Ako volite manje slatko, slobodno smanjite na 1/3 šolje.

POTREBNO:

  • 1 šolja speltinog brašna 
  • 2/3 šolje raženog brašna
  • 1 ravna kašičica cimeta
  • 1/2 kašičice sode bikarbone (mada i ne mora, ja često izostavim)
  • 1 kašika kokosa
  • prtsohvat soli
  • 1 banana (što zrelija)
  • 1/2 šolje meda
  • 1/4 šolje kokosovog ulja
  • orašasti plodovi, suvo voće, kokos… – za dekoraciju

PRIPREMA:

Spojite sve suve sastojke (obe vrste brašna, kokos, cimet, soda bikarbona, so).

Bananu izgnječite viljuškom, dodajte med i kokosovo ulje, lepo izmešajte, pa sve ubacite u suve sastojke. Sjedinite da dobijete kompaktnu masu. Stavite smesu na 15 min u zamrzivač ili na 30-45 min u frižider.

Izvadite testo iz zamrzivača / frižidera.

Uključite rernu na 180 stepeni.

Uzimajte po kašičicu testa, pa među rukama oblikujte kolačiće. Ređajte ih u pleh za pečenje. Dekorišite suvim voćem, orašastim plodovima ili kokosom.

Pecite 12-15 min, pazeći da ne izgore. Ako brzo počnu da tamne, stavite papir za pečenje i preko kolača.

Izvadite ih na rešetku da se ohlade. Čuvajte ih u papirnoj kesi ili metalnoj kutiji.

PRIJATNO!

 

 

 

 

Leave a Comment

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

*