Musaka

Da li se i vaši klinci ovako nakostreše kada im saopštite da za ručak ima nešto što im nije na listi omiljenih jela ili nešto novo, što nisu jeli do tada? Mi smo uveli pravilo “mora bar da se proba” i ta metoda je u dosta slučajeva uspešna. Imamo problem i sa “zelenim” detaljima u jelima, ali i to polako prevazilazimo.

Ono što se pokazalo kao ubedljivo najbolja stvar je da dete zajedno sa vama priprema i servira obrok. Tada je i najmotivisanije da to pripremljeno pojede.

Koji problemi sa hranom su kod vas najaktuelniji? Kako ih rešavate?

Ovaj Bart stoji na musaci od junetine i krompira, koju ja pripremam sa dosta paradajza. Bude jako ukusna, a deca je klopaju bez reči, iako ima dosta zelenih momenata zbog peršuna, koji jelu daju super šmek.

MUSAKA:

  • izdinstati 400 gr junetine sa 1 crnim i 2 čena belog luka i sa jednom šargarepom
  • kada je meso skoro prženo, dodati 1 konzervu paradajz pelata u komadićima i nastaviti sa prženjem dok višak vode skoro ne uvri
  • pred kraj dodati so, biber i dosta seckanog peršuna
  • u vatrostalnu činiju redjati red krompira (mogu i tikvice), red fila, dok se ne potroši sve. Završiti krompirom i peći u rerni na 200 stepeni 20-ak minuta
  • napraviti preliv od 1 kisele pavlake, 2 jaja, 1 šolje mleka i 1 kašičice soli
  • posle 20 minuta pečenja, musaku zaliti smesom od pavlake i vratiti u rernu na još 20-30 min, da se sve lepo zapeče
  • posuti sa još seckanog peršuna i poslužiti uz kiselo mleko

Srećno u borbi sa “nejedišama” 🙂

 

Leave a Comment

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

*