Šta znate o ovsu? Kako najlakše pripremiti ovsene pahuljice? Sa čime se sve ova namirnica slaže? Puno ideja potražite u nastavku!
Ovsene pahuljice su odlično izbalansirana, netretirana i prirodna hrana. Proizvedene od celog zrna, u sebi sadrže hranljive vrednosti: proteine, vitamine, ugljenohidrate i minerale. Ne sadrže holesterol. Obiluju biljnim vlaknima. Pogodne za dijabetičare.
Ovas je žitarica s izvanrednim karakteristikama. Bogat je proteinima, vitaminima ( iz B-grupe, vitamin K, E, D i provitamin A), mineralima (kalcijum, fosfor, kalijum, gvožđe, bakar, cink, mangan, natrijum, magnezijum, sumpor, jod, fluor i bor) i esencijalnim aminokiselinama koje podstiču stvaranje crvenoh krvnih zrnaca. Ovas sadrži hormon rasta, zbog čega se preporučuje da ga konzumiraju i deca. Pokazuje odlične rezultate i u lečenju šećerne bolesti ( slično deluje kao insulin), pa je stoga odlična hrana za ljude obolele od dijabetesa.
Za ovas se može reći da je zrno zdravlja. Njegovim redovnim korišćenjem u ishrani se poboljšava raspoloženje, povećava budnost i radna sposobnost. Prema rečima stručnjaka za ovas, d-r Vandela Gansmana, autora knjige „Ovas – element savremene ishrane“, za to su zaslužne supstance takozvani „amini za budnost“. Ove supstance, koje nastaju od ovsenih belančevina, u telu čoveka utiču na oslobađanje dopamina, jednog proadrenalina i serotonina, „hormona sreće“. Zahvaljujući tim procesima, ovsene pahuljice ne samo da poboljšavaju koncentraciju, već utiču i na raspoloženje, svakako, u pozitivnom smislu.
Ovsene pahuljice, klice i ovseno brašno su dokazana i efikasna sredstva za smanjenje masnoća u krvi čoveka. Na to, pre svega, utiču rastvorljive balastne supstance, koje se u ovsu nalaze pet puta više nego u ostalim vrstama žita. Ove supstance vezuju žučnu kiselinu, koja nastaje od holesterola i smanjuju stvaranje vlastitog holesterola.
Ovsene pahuljice su jedan od proizvoda koji su najbogatiji vitaminom B1 (tijamin) i sa 100 g pahuljica se zadovoljava 40% dnevnih potreba ovoga vitamina, neophodnog za pravilno funkcionisanje nerava i mišića. Na osnovu ovih svojstava, d-r Gansman preporučuje da se svako jutro pojede zdelica ovsenih pahuljica, čime ćete dobiti izuzetno hranljiv, zdrav i lekovit obrok.
OVSENE PAHULJICE (za jednu osobu)
Potrebno: 4 supene kašike ovsenih pahuljica, 250 ml mleka (toplo ili hladno), a može i jogurta, kiselog mleka, voćnog soka ili čaja.
Priprema: Potopiti pahuljice u mleko, jogurt ili drugu tečnost po želji i ostaviti da odstoji 10-15 minuta. Ukoliko želite da obogatite obrok, možete dodati jednu supenu kašiku pšeničnih klica, suvog ili svežeg voća, meda, Malteksa (ječmenog slada), čokolade, džema i drugo. I obrok je gotov!
OVSENA KAŠA ZA DECU
Potrebno: 2 velike kašike ovsenih pahuljica, 250 ml mleka, dodaci po želji.
Priprema: Pahuljice sameljite u mikseru, stavite ih u lončić s mlekom i kuvajte na tihoj vatri (uz stalno mešanje), dok mleko ne provri. Sklonite s vatre, izručite u činijicu i možete obogatiti s keksima, bananom, pečenom tikvom, medom, Malteksom, čokoladom ili nečim drugim.
Redovnim konzumiranjem ove kaše, postiže se redovna stolica kod dece.
SALATA S OVSENIM PAHULJICAMA
Potrebno: ½ l kiselog mleka (kravlje ili ovčje, po želji), 1 šolja ovsenih pahuljica, malo maslinovog ulja, gomasio (pečen susam i so), 1 češanj belog luka.
Priprema: Izmešati sve sastojke da dobijete homogenu smesu. Ovako pripremljenu salatu čuvati u frižideru i poslužiti kao zamenu za francusku salatu.
VARIVO OD INTEGRALNOG OVSA
Potrebno: 1 šolja integralnog ovsa, 5-6 šolja vode i prstohvat soli.
Priprema: Operite ovas i stavite u šerpu, dodajte vodu i so, poklopite i stavite na vatru da provri. Smanjite temperaturu i ostavite da se krčka na tihoj vatri nekoliko sati, dok sva voda ne uvri. Ako želite da skratite vreme kuvanja, koristite ekspres lonac. Ako želite da obogatite obrok, u varivo dodajte i povrća, po ukusu.
OVSENI KOLAČIĆI
Potrebno: 2 šolje ovsenih pahuljica, 1 šolja vode, 1 šolja mleka, 2 kašike konzerviranog mleka, 1 kašika mleka u prahu, ¼ kafene kašičice praška za pecivo, 2 belanca kokošijeg jajeta.
Priprema: Izmešajte ovas, mleko i prašak za pecivo. Umutite belanca i dodajte ih smesi. Jednu kutlaču testa sipajte i pecite u tiganju od teflona (kao palačinke), sve dok kolačići dobro ne porumene s obe strane. Služiti sa sezonskim voćem.
MIRIŠLJAVI OVSENI VOĆNI KOLAČ
Potrebno: 1 šolja ovsenih pahuljica, ¼ suvog grožđa, 6 suvih kajsija, 4 suvih smokvi, 4 urmi, 2 suve kruške, ½ šolje mešanog orašastog voća (orah, badem, lešnik), 3 kašike kokosovog brašna, 1 banana, 1 limun, 1 pomorandža i 1 vanilin šećer.
Priprema: Orašasto voće – badem, orahe, lešnik i kokosovo brašno samleti na krupno u mašinici za mlevenje. Bananu, vanilin šećer, ½ kašičice rendane kore limuna i pomorandže izmutiti mikserom. Zatim, izmešati mleveno suvo voće s bananom i dodati ovsene pahuljice. Na kraju, dodati vanilu, cimet, morski oraščić i sok od limuna i pomorandže i sve dobro sjediniti dok ne dobijete čvrstu lepljivu masu. Dobijenu masu razvući i uviti u rolat, ohladiti u frižideru, seći na tanke kriške i služiti.
PALAČINKE OD OVSENIH PAHULJICA
Potrebno: 1 šolja ovsenih pahuljica, ¼ šolje integralnog brašna, mleko od soje, malo morske soli.
Priprema: Poparite pahuljice vrelim mlekom. Ostavite da odstoje i nabubre. Dodajte brašno i so i napravite kompaktnu smesu za palačinke. Tiganj u kome ćete peći palačinke premažite s malo ulja, pa ih pržite jednu po jednu. Nafilujte ih po ukusu.
OVSENI NAPITAK S BANANOM ZA JAČANJE ORGANIZMA
Potrebno: ½ l vode, 150 g ovsa, 1 kašičica Malteks-a, 4 kašičice jogurta, sok od limuna i 1 banana.
Priprema: Stavite ovas u vodu i kuvajte na tihoj vatri 30-40 minuta. Zatim ga procedite i ohladite. Bananu stavite u mikser i mutite dok ne postane kašasta, a potom je izmešajte s vodom u kojoj ste kuvali ovas. Dodajte i ostale sastojke i izmešajte. Služite hladno ili na sobnoj temperaturi, po želji.
OVAS KAO LEK
Osim u ishrani, ovas se može upotrebljavati i kao lek protiv bolesti bubrega, bešike, mokraćnih kanala, želuca, creva, žučnih puteva (ciroza, hepatitis), za čišćenje krvi, protiv šećerne bolesti, leukemije, gangrene, raznih upala, bolesti slezine, pankreasa, materice.
OVSEN LEKOVIT ČAJ
Priprema: Kuvati na tihoj vatri 200 g ovsa u 1 l vode oko 20 minuta. Ostaviti da čaj odstoji neproceđen ceo dan, zatim procediti i popiti. Dodati med po želji i piti umesto vode. Preporučuje se priprema svežeg čaja svakog jutra. Ovaj čaj se može piti neograničeno bez posledica za sva gorenavedena oboljenja.
OVAS ZA PROČIŠĆAVANJE KRVI
Priprema: Kuvajte jedan deo ovsa s tri dela vode dok se potpuno ne skuva. Zatim ga procedite i dodajte sok od limuna i med. Piti tri puta dnevno po jednu šolju.
PRIJATNO!!!