Sve što obožavam je u ovom tanjiru! Kvalitetna pasta, plus morski produkti, u ovom slučaju krabe! Za pripremu ovog ručka treba vam 10 minuta!
Ovde pričamo o pesto sosu, nadam se da ga volite! Ili možda nikada niste ni probali da ga napravite, zato što se u svakom receptu pominju pinjoli, kojih kod nas ili nema ili su preskupi.
Odavno mi je drugarica rekla: “Ma, kakvi pinjoli, stavi sirovi suncokret umesto njih i dobićeš nadivniji pesto sos”!
Ok, predlog rado prihvaćen, a pasta kasnije sa još većom radošću pojedena! Pokušajte i sami, uživaćete u pravom mediteranskom ukusu, ali na srpski način 🙂
POTREBNO:
- 2 šake bosiljka (listovi)
- šaka sirovog suncokreta
- šaka sirovog badema
- 100 – 150 ml maslinovog ulja
- 1-2 čena belog luka
- pola šake parmzana (po ukusu, može i malo više ili manje)
- so i biber
PRIPREMA:
U seckalici usitnite suncokret i bademe, pa dodajte bosiljak i beli luk. Nastavite sa seckanjem, a onda postepeno sipajte maslinovo ulje i mutite dok se sve lepo ne usitni. Na kraju dodajte parmezan i so i biber po ukusu.
Ovaj sos najviše volim da jedem sveže pripremljenog, mada može da stoji i u frižideru u staklenoj teglici, dobro zatvoren.
PS Pastu obarite i samo prelijte sos. Moja omiljena pasta je domaća verzija sa spanaćem. Ima ih i na pijacama i u bolje snabdevenim radnjama zdrave hrane.
PRIJATNO!