Pesto sos (sa semenkama suncokreta)

Sve što obožavam je u ovom tanjiru! Kvalitetna pasta, plus morski produkti, u ovom slučaju krabe! Za pripremu ovog ručka treba vam 10 minuta! 

Ovde pričamo o pesto sosu, nadam se da ga volite! Ili možda nikada niste ni probali da ga napravite, zato što se u svakom receptu pominju pinjoli, kojih kod nas ili nema ili su preskupi.

Odavno mi je drugarica rekla: “Ma, kakvi pinjoli, stavi sirovi suncokret umesto njih i dobićeš nadivniji pesto sos”!

Ok, predlog rado prihvaćen, a pasta kasnije sa još većom radošću pojedena! Pokušajte i sami, uživaćete u pravom mediteranskom ukusu, ali na srpski način 🙂

POTREBNO:

  • 2 šake bosiljka (listovi) 
  • šaka sirovog suncokreta
  • šaka sirovog badema
  • 100 – 150 ml maslinovog ulja
  • 1-2 čena belog luka
  • pola šake parmzana (po ukusu, može i malo više ili manje)
  • so i biber

PRIPREMA:

U seckalici usitnite suncokret i bademe, pa dodajte bosiljak i beli luk. Nastavite sa seckanjem, a onda postepeno sipajte maslinovo ulje i mutite dok se sve lepo ne usitni. Na kraju dodajte parmezan i so i biber po ukusu.

Ovaj sos najviše volim da jedem sveže pripremljenog, mada može da stoji i u frižideru u staklenoj teglici, dobro zatvoren.

PS Pastu obarite i samo prelijte sos. Moja omiljena pasta je domaća verzija sa spanaćem. Ima ih i na pijacama i u bolje snabdevenim radnjama zdrave hrane.

PRIJATNO!

 

 

Leave a Comment

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

*