Pljeskavice ne moraju biti isključivo od mesa. Ovo je varijanta sa karfiolom i sirom. Začine birajte po želji, a ovo jelo možete jesti kao glavni obrok ili kao deo sendviča za doručak ili večeru. Odlično se slažu uz sveže salate (ja preferiram rukolu) i neki lep kremasti dresing.
Pljeskavice možete pržiti na klasičan način, ali da ne bi imale dodatnu nepotrebnu masnoću, bolje je da ih ispečete u rerni.
POTREBNO:
- 1 glavica karfiola srednje veličine
- 2 jaja
- 3-4 kašike usitnjenih ovsenih pahuljica (ovseno brašno) ili prezle
- 3 kašike maslinovog ulja
- 2 čena belog luka
- 50 gr feta sira (za jači i pikantniji ukus možete staviti i parmezan
- so, biber, peršun… i dr začini po želji
PRIPREMA:
Karfiol odvojite na cvetove, operite, pa zatim u seckalici usitnite. Stavite u činiju, malo ga posolite i ostavite 15 min da odstoji. Stvavite karfiol u krpu (gazu) i ocedite višak vode.
Uključite rernu na 170 stepeni.
U oceđeni karfiol umešajte 2 jaja, dodajte prezle, malsinovo ulje, sitno iseckan beli luk, izgnječenu fetu i začine po želji. Sve lepo izmešajte.
Na pleh stavite papir za pečenje, uzimajte smesu i među rukama napravite kuglice, pa ih blago rastanjite i ređajte u pleh. Možete i i kašikom za sladoled da uzimate smesu, tako ćete lako odmeravati da sve pljeskavice budu iste veličine (ako vam je to bitno).
Pecite 15-ak minuta. Služite toplo u puno sveže salate. Odlično se slažu uz rukolu ili iceberg!
PRIJATNO!