Pljeskavice od karfiola i šargarepe sa kikirikijem

Brze za pravljenje, jako ukusne i super zdrave! Mogu biti glavni obrok ili deo sendviča za doručak ili večeru. Treba ih jesti tople, uz neki lep sir i / ili salatu, a kod nas su omiljene kada se serviraju uz pire krompir. Ukoliko su deca mala, možete izbeći kikiriki.

Ukoliko volite, u smesu mižete dodati i peršun, mirođiju ili neki drugi začin.

POTREBNO:

  • 100 – 150 gr izrendane šargarepe (1 velika ili 2 srenje)  
  • 1 srednja glavica karfiola
  • 1 crni luk
  • 1 čen belog luka
  • 1/2 šake kikirikija
  • 1 jaje
  • 2 kašike speltinog brašna ili hlebne mrvice
  • maslinovo ulje
  • so i biber – po ukusu

PRIPREMA:

Na malo maslinovog ulja izdinstati crni i beli luk, pa dodati šargarepu i dinstati još malo dok ne omekša.

Usitniti kikiriki (da bude sitno iseckan, može i samleven), pa kada šargarepa omekša, dodati i pržiti još 1 min.

Karfiol usitniti u seckalici, da bude potpuno usitnjen (kao krupnije brašno).

Sjediniti sve sastojke, lepo izmešati, pa staviti u frižider na 30 min da se malo stegne, radi lakšeg oblikovanja.

Ugrejte ulje za prženje, oblikujte pljeskavice i pržite ih dok ne porumene sa obe strane (oko 2 min sa obe strane).

Služite tople!

PRIJATNO!

 

Leave a Comment

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

*