Brze za pravljenje, jako ukusne i super zdrave! Mogu biti glavni obrok ili deo sendviča za doručak ili večeru. Treba ih jesti tople, uz neki lep sir i / ili salatu, a kod nas su omiljene kada se serviraju uz pire krompir. Ukoliko su deca mala, možete izbeći kikiriki.
Ukoliko volite, u smesu mižete dodati i peršun, mirođiju ili neki drugi začin.
POTREBNO:
- 100 – 150 gr izrendane šargarepe (1 velika ili 2 srenje)
- 1 srednja glavica karfiola
- 1 crni luk
- 1 čen belog luka
- 1/2 šake kikirikija
- 1 jaje
- 2 kašike speltinog brašna ili hlebne mrvice
- maslinovo ulje
- so i biber – po ukusu
PRIPREMA:
Na malo maslinovog ulja izdinstati crni i beli luk, pa dodati šargarepu i dinstati još malo dok ne omekša.
Usitniti kikiriki (da bude sitno iseckan, može i samleven), pa kada šargarepa omekša, dodati i pržiti još 1 min.
Karfiol usitniti u seckalici, da bude potpuno usitnjen (kao krupnije brašno).
Sjediniti sve sastojke, lepo izmešati, pa staviti u frižider na 30 min da se malo stegne, radi lakšeg oblikovanja.
Ugrejte ulje za prženje, oblikujte pljeskavice i pržite ih dok ne porumene sa obe strane (oko 2 min sa obe strane).
Služite tople!
PRIJATNO!