Ovako pripremljen krompir se može jesti uz svežu salatu i biće ceo obrok, a možete ga poslužiti i kao prilog uz meso ili ribu. U obe varijante će sigurno biti zvezda obroka. Priprema zvuči komplikovano, ali nije. Umesto graška, u sredinu možete staviti i neko grugo povrće, malo slanine ili npr samo moccarela sir.
Kada se skuva krompir, potrebno je dodati malo brašna, kako bi se dobila lepa struktira za formiranje loptica ili pljeksavica. Ja sam stavila kukuruzno brašno, a vi možete bilo koje.
POTREBNO:
- 800 gr krompira
- 1 šolja kukuruznog brašna
- 1/2 kašičice soli
- 1/2 šolje obarenog ili pasterizovanog graška
- 200 gr krem sira
- 1 čen belog luka
- 1/2 kašičice peršuna
- 1 kašika parmezana
PRIPREMA:
Krompir oljuštiti, skuvati i ispasirati ručnom pasericom. Dodati so i brašno i “zamesiti testo”. Posebno pomešati krem sir, grašak, parmezan, beli luk, i peršun. Rukama napraviti krug od komada testa, u sredinu staviti malo fila, pa uviti u lopticu i polako pritisnuti da se dobije oblik pljeksavice. Pržiti na grill tiganju, na malo maslinovog ulja, dok lepo ne porumeni sa obe strane.
Servirati toplo, uz salatu i / ili meso po izboru.
PRIJATNO!