Vegetarijanski ručak, za sve koji to vole! Inače, ove pljeskavice su super i kao deo sendviča, tako da ako nešto ostane od ručka, stavite ih u frižider i pojedite sutradan za doručak uz zagrejani tost i npr malo senfa i grčkog jogurta!
Možda vam se učini da ima previše luka, ali upravo luk i daje super ukus i sasvim se lepo utopi sa svim sastojcima, da se gotovo i ne oseća. Možete dodati i još neke začine po želji ili ih servirati (kao što sam ja uradila) uz neki paradajz sos.
Krompir sa slike je dinstan na malo putera, bukvalno se topi u ustima kada ga jedete (u tiganj stavite komadić putera, dodajte iseckan mladi beli krompir, poklopite i dinstajte oko 30 min. Kada postane mekan, posolite i npr pospite ruzmarnom).
Što se pljeskavica tiče, ja tikvice (koje su ovde zvezda jela) nikada ne ljuštim, ali uvek kupujem one organske. Feta sir možete zameniti i kačkavaljem, rikotom ili nekim drugim sirom, a u samu smesu možete dodati i bosiljak, peršun, origano, rukolu, sremuš…
POTREBNO:
- 2 tikvice sednje veličine
- 3 kašike prezli
- 1 jaje
- 50 gr feta sira
- 1 crni luk
- 2 čena belog luka
- 3 kašike malsinovog ulja
- so, biber peršun, po ukusu
PRIPREMA:
Tikvice izrendajte, posolite, pa ostavite 15 min da puste vodu.
Rernu uključite na 180 stepeni.
Tikvice dobro ocedite od vode (ja ih stavim u krpu i ocedim, tako mi je najlaške), stavite u činiju, pa dodajte jaje, prezle, sitno iseckan crni i beli luk, izgnječen feta sir, maslinovo ulje, so, biber i peršun. Sve lepo izmešajte.
Na pleh stavite papir za pečenje i kašikom (možete i onom za sladoled) ređajte mini pljeskavice. Rukama ih možete još malo lepše oblikovati. Ne treba da budu skroz spljoštene, ali ni predebele.
Pecite u rerni 20-30 min.
Služite uz prilog i sos po želji (krompir, pirinač, dresing sa jogurtom, tzatziki…).
PRIJATNO!