Ako imate jako mlad grašak, ovaj potaž se može jesi i u sirovoj verziji. Jedino što se tada ne stavlja krompir.
Moja verzija je sa skuvanim povrćem, a posebno lep ukus svemu daje luk koji se kuvao sa ostalim sastojcima i kasnije je zajedno sa njima i izblendiran.
Za malo slabiji ukus, ne morate staviti celu glavicu luka, dovoljna je i polovina. Začine na kraju birajte po želji i ukusu. U mojoj čorbi su se našli so, biber, kumin i malo muskatnog oraha.
Gustinu čorbe dozirajte dodavanjem vode. Ja volim da je ostavim malo gušću, a onda je serviram sa pavlakom i dobijem gotovo kompletan obrok (ako nisam previše gladna).
Često je nosim i na posao, jer se u mikrotalasnoj zagreje za 2 minuta.
POTREBNO:
- 1 glavica crnog luka
- 1 pakovanje zamrznutog graška
- 1 manji krompir
- 1 čen belog luka
- komad korena celera – opciono
- 1/2 kocke za supu
- so, biber, kumin, muskatni orah – po ukusu
- kisela pavlaka – za služenje
PRIPREMA:
Sve sastojke (sem začina i pavlake) stavite u šerpu, nalijte vodom i kuvajte 35-40 minuta. Malo prohladite, pa umutite štapnim mikserom. Dodajte začine i još malo mutite. Dozirajte vodu dok ne dobijete željenu gustinu. Čorbu servirajte uz kašiku kisele pavlake.
Ostali dodaci mogu biti i: seckaani peršun, krutoni, parmezan, neutralna pavlaka, sušeni crni luk, kari..
PRIJATNO!