Potaž od tikvica

Još jedna čorbica iz serije potaža. Laka i brza za pripremu, bez previše sastojaka, a odličnog ukusa. Koristan i zdrav dodatak u ovoj osnovnoj verziji su chia semenke, od kojih smo napravili najpoznatijeg junaka video igrica Pac man-a.

O potažima sam pisala dosta, tako da su verovatno i vrabci naučili da je osnova svakog potaža krompir i još neko povrće po izboru. Razmera je 1:2 ili 1:3 u korist tog drugog povrća koje ste izabrali. Dakle, ako stavite jedan krompir, dodajte 2 srednje ili 3 manje tikvice, so, malo bibera i muskatnog oraha kao začin, pirinčano ili kravlje mleko i sve je spremno za manje od pola sata.

Chia semenke možete dodati pri samom serviranju, a pre nego što krenete da jetede, izmšajte ih, da se lepo stope sa potažem.

POTREBNO:

  • 1 krompir (srednje veličine)
  • 2 tikvice (srednje veličine)
  • 1 šolja pirinčanog mleka (može i kravlje)
  • so, biber i muskatni orah po ukusu
  • kašika chia semenki

PRIPREMA:

Ukoliko imate tikvicu organskog porekla, samo je operite i iseckajte u šerpu. Ukoliko nije organska, oljuštite joj koru. Krompir oljuštite, iseckajte, dodajte tikvicama, prelijte vodom i kuvajte oko 25-30 min. Omekšalo povrće ispasirajte štapnim mikserom, dodajte šolju mleka i još vode, ukoliko je potrebno. Potaž treba da ima gustinu, ne treba da bude redak kao supa. Dodajte začine i vratite na ringlu da pusti još jedan ključ. Chiu dodati kada čorbicu sipate u tanjir.

PRIJATNO!

 

Comments are closed.