Pošto je hleb pravljen od celog zrna brašna, iako sam koristila kvasac, nije previše porastao. Za vas koji jedete i koristite belo brašno, izgled ovog hleba biće dosta volumenozniji i bogatiji, ako hleb napravite od klasičnog belog brašna. Ukus raženog hleba je sjajan, posebno zbog dodataka kao što su beli luk i ruzmarin. Topao i uz namaz od avokada i rukole, predstavlja savršenu večeru!
POTREBNO:
- 1/2 kocke kvasca
- 200 ml mleka
- 1/2 kašike žutog šećera
- 100 – 200 ml mlake vode
- 500 gr raženog brašna
- 1 ravna kašičica soli
- 3 kašike maslinovog ulja + 2 za premazivanje
- 1 čen belog luka
- ruzmarin
- semenke lana
PRIPREMA:
Zagrejte mleko da bude toplo, pa dodajte kvasac i šećer i ostavite da kvasac poraste.
U brašno dodajte so i maslinovo ulje, pa sipajte narastao kvasac i mleko. Zamesite testo i po potrebi dosipajte mlaku vodu. Testo ne treba da bude ni previše mekano, a ni previše tvrdo.
Pospite brašno na podlogu, pa još malo “doradite” testo. Napravite prvo valjak, a zatim spojite u venac.
Kuhinjskim makazama isecite ceo venac, pa svaki krak malo uvrnite.
Iseckajte beli luk, pa pomešajte sa maslinovim uljem i premažite testo. Pospite semenkama lana i ruzmarinom.
Ostavite testo malo da “odmori” dok ne zagrejete rernu na 180 stepeni.
Pecite oko 35 – 45 min.
Hleb malo prohladite pre služenja.
DODATAK: namaz sa slike ćete dobiti tako što je potrebno da u seckalici umutite: 1 avokado, 1/5 kašičice soli, 2 pune kašike pavlake, 1 čen belog luka, 1 šaku rukole
PRIJATNO!