Da li se ponekad častite i voćem tipa ribizla? Ne zanemarujte ovaj bobičasti plod, pošto je veoma jak antioksidant koji će vaš organizam zaštititi od mnogo čega. U dečijoj ishrani, ribizla je korisna zbog ubrzavanja metabolizma, a izgnječene bobice možete kosrititi za pripremu obloga kod povreda, kao što su opekotine i posekotine.
Ribizla veoma povoljno utiče na jačanje imuniteta, ali i na čvrstinu kostiju i zdravlje kože. Semenke ribizle smiruju nervni sistem, ali i ublažavaju probleme koji se tiči ekcema i psorijaze. Ovo voće sjajno štiti organizam i od brojnih potencijalnih alergija.
Kod starijih osoba, ribizla ublažava bolove u zglobovima, snižava pritisak i čuva zdravlje srca.
- žbun ribizle može dostići visinu i do 2m
- ribizla može da živi i rađa više od 20 godina
- ribizla sazreva i bere se tokom juna i jula
- je ribizla prepuna vitamina C
- spada u voće koje se lako kvari, pa ne treba kupovati velike količine
PRIJATNO!