Ko o čemu, baba o uštipcima, tj ja o namazima. Nekoliko puta u toku nedelje namazi su nam glavne zvezde doručka ili večere. Još kada ih poslužim uz krekere ili čips, koje sama pripremim kod kuće, svi su zadovoljni i tanjiri brzo budu prazni.
Namaze možete kombinovati zaista na najrazličitije načine. Ja ih delim u 4 grupe:
- sa mesom (piletina ili junetina – obično je to meso koje preostane iz supe)
- sa ribom (tinjevina, sardine, oslić, losos, bakalar,…, bilo koja riba koja ostane od ručka ili neka iz konzerve)
- sa leblebijama (leblebije su osnova, pa se dodaju različiti začini i povrće)
- samo sa povrćem – tu je osnova neko dinstano povrće, uz dodatak začina, senfa i po nekad pavlake. Najčešće su to namazi od tikvica, patlidžana i pečurki.
U varijante sa mesom i ribom uglavnom dodajm kuvano jaje, crni ili crveni luk, pavlaku i senf. Ostatak kombinujem prema onome što imam u frižideru (spanać, šargarepa, krastavac, paprika…).
Verzija sa slike je sa oslićem iz konzerve.
POTREBNO:
- 1 konzerva oceđenog oslića iz konzerve
- 1-2 kuvana jaja
- 1/3 glavice crvenog luka
- 1 čen belog luka
- 1 kašičica senfa
- 1 izrendana šargarepa
- nekoliko grančica svežeg peršuna
- 2 kašike pavlake
- malo bibera
PRIPREMA:
Sve sastojke staviti u dublju posudu i umutiti štapnim mikserom da se dobije ujednačena smesa. Namaz čuvati u teglici u frižideru. Može da stoji 2-3 dana.
PRIJATNO!