Za bolje pamćenje, jedite pšenicu 🙂 Zbog velike koncentracije fosfora u ovoj žitarici, informacije koje beleži vaš mozak ostaće trajno sačuvane, ukoliko redovno konzumirate pšenicu. Ova salata je super predlog ukusnog, zdravog i nutritivno bogatog obroka!
Pšenicu potopite preko noći u vodi. Ujutru je isperite, nalijte vodom i kuvajte 30 – 60 min (nekada je 30 sasvim dovoljno). Zrna ne treba da se raspadaju, ali ni da budu žilava i tvrda.
Deo kuvane pšenice možete koristiti za slane salate, kao dodatak varivima i čorbicama, a deo možete iskoristiti i za slatke stvari.
POTREBNO za salatu sa pšenicom:
- 1 šolja skuvane pšenice
- 1 crvena paprika
- 1 žuta paprika
- 1 zelena paprika
- 1 šaka rukole
- 1/2 šolje kukuruza šećerca (skuvanog ili iz konzerve)
- 1/3 šolje rendane šargarepe
- 1 čen belog luka
- 2 kašike maslinovog ulja
- 1/4 crnog luka
- so, biber, susam… – po ukusu
PRIPREMA:
Na malsinovom ulju propržite sitno isečen crni i beli luk. Dodajte papriku iseckanu na komade, pa prpržite sve još 5 min. Paprika treba da ostane hrskava (nemojte je previše pržiti). Po želji, možete propržiti i šargarepu ili je kasnije sa rukolom dodati sirovu.
U činiju stavite prohlađenu papriku sa lukom, dodajte začine, kukuruz, šargarepu (ako je niste pržili sa paprikom), pšenicu i na kraju rukolu. Sve izmešajte i servirajte.
Ovakva salata se odlično slaže uz ribu, a možete je služiti i uz dresing po želji. Moj omiljeni dresing je sa grčkim jogurtom, limunom i belim lukom 🙂
PRIJATNO!