Ovaj kolač / torta pomalo podseća na bajaderu, a pomalo na cheesecak. Sve što treba je da noć pre pripreme indijski orah potopite u vodu, a svi ostali koraci su brzi i laki.
Kolač možete seći na štanglice ili kao klasičniu tortu. Količina koja se dobija od mere u nastavku je za manji kalup prečnika 15-20 cm.
Umesto limuna, možete dodati sok narandže, a možete staviti i malo više arome vanile, da bi preovladao taj ukus.
Po želji, u koru možete ubaciti i kašiku rogača ili rendanu koru limuna ili narandže, za malo intenzivniji ukus.
Čokolada koja je na vrhu je sjajan predlog za sve kolače ovog tipa, zato što je sami pravite i potpuno je zdrava.
POTREBNO:
KORA:
- 10-12 urmi
- 120 gr sirovog badema
- 2 kašike otopljenog kako putera (može i kokosovo ulje)
FIL:
- 250 – 300 gr sirovog indijskog oraha (potopljenog u vodi preko noći)
- 50 ml kokosovog ulja (otopljenog)
- 50 gr agava sirupa
- ekstrat vanile – 2 kašike ili 1 štapić vanile (semenke iz štapića)
- 2 kašike limunovog ili soka narandže
GLAZURA:
- 3 kašike agava sirupa
- 3 kašike kokosovog ulja (otopljenog)
- 3 kašike kakao putera (otopljenog)
- 1 puna kašika kakaoa
PRIPREMA:
KORA: usitnite badem, pa dodajte urme i kakao puter i sve blendirajte dok se masa ne ujednači. Stavite u kalup, pa u frižider, dok pripremate fil.
FIL: Ocedite indijski orah od vode u kojoj je stajao. Stavite u blender ili seckalicu i mutite da se usitni. Dodajte ostale sastojke i nastavite sa mućenjem dok masa ne postane glatka i kompaktna. Stavite fil preko kore i vratite u frižider na 2-3 sata da se stegne, pa onda pravite glazuru.
GLAZURA: u šerpici na tihoj vatri istopite ulje i puter, dodajte agava sirup i kakao, pa izmešajte da se sve ujednači. Razlijte preko fila i vratite u frižider da se stegne.
PRIJATNO!
Pingback: Sirova torta, za 15 minuta – Veseli zalogaji