Dolazeće slave i praznici mnogima zadaju muke kada treba pripremiti nešto posno ili sirovo ili “gluten free” ili bez šećera. Sve je više ljudi koji žele isključivo zdravo i prirodno. Ova torta zadovoljava sve navedene kriterijume i nije je šetko napraviti.
A, šta joj je mana 🙂 Mana je cena. Ovakve torte jesu malo skuplje, ali sa druge trane, dosta su jake i zaista je dovoljno iseći malo prače i u potpunosti se zasititi.
Tri sloja iznad kore (beli, roze i čokoladni) su zapravo osnova sa indijskim orahom i dodacima. Taj deo možete malo i smanjiti.
Za količinu koja je navedena u nastavku dobićete tortu težine oko 3,5 kg i prečnika 28 cm (onaj standardni kalup za torte).
Umesto malina (koje sam ja koristila za srednji deo), možete staviti npr plavu spirulinu ili maka prah, ali u toj varijanti torta će biti još skuplja.
Opcija su i borovnice, jagode, kupine, mango, avokado…, svo mekano voće, koje daje boju… Igrajte se 🙂
Inače, torta se pravi brzo, ako imate dobar blender / seckalicu. Potrebno je samo noć pre pripreme staviti indisjki orah u vodu da odstoji.
POTREBNO:
ZA KORU:
- 1 kutija sirovih urmi (oko 600-700 gr)
- 30 gr kokosovog ulja – otopljenog
- 350 – 400 gr badema
ZA FIL:
- 1 kg indisjkog oraha (potopljenog u vodi preko noći)
- 100-150 gr svežih malina (ili nekog dr voća)
- 1 kašika kakaoa
- 1/2 štapića vanile
- 150 gr kokosovog ulja – otopljenog
- 60 gr kakao putera – otopljenog
- 150 gr agava sirupa (može i više ili manje u zavisnosti koliko slatko volite)
ČOKOLADNA GLAZURA:
- 1 puna kašika kakaoa
- 20 gr kokosovog ulja – otopljenog
- 20 gr kakao putera – otopljenog
- 20 gr agava sirupa
PRIPREMA:
Usitnite badem za koru, pa dodajte očišćene urme i otopljeno kokosovo ulje. Mutite sve dok se ne ujednači, pa rastanjite u kalupu i stavite u frižider.
Filove sam mutila svaki za sebe, tako da indijski orah, agavu, kakao puter i kokosovo ulje podelite na 3 dela pre mućenju.
I sloj: U seckalicu stavite 333 gr indijskog oraha (naravno odokativnom metodom), 20 gr kakao putera – otpljenog, 50 gr kokosovog ulja – otopljenog i 50 gr avage (kada se umuti, probajte da li vam treba slađe, pa dodajte još ako treba). Ubacite i 1/2 štapića vanile. Mutite sve dok ne dobijete glatku i kremastu masu. Fil staviti na koru, pa vratite u frižider.
II sloj: U seckalicu stavite 333 gr indijskog oraha, 20 gr kakao putera – otpljenog, 50 gr kokosovog ulja – otopljenog, 50 gr avage i 100-150 gr malina. Mutite sve dok ne dobijete glatku i kremastu masu. Fil staviti na beli fil, pa vratite u frižider.
III sloj: U seckalicu stavite 333 gr indijskog oraha, 20 gr kakao putera – otpljenog, 50 gr kokosovog ulja – otopljenog, 50 gr avage i 1 kašiku kakaoa. Mutite sve dok ne dobijete glatku i kremastu masu. Fil staviti na roze fil, pa vratite u frižider.
GLAZURA: Stavite sve sastojke u šerpicu, pa na tihoj vatri polako istopite, sve vreme mešajući. Prelijte preko poslednjeg sloja i vratite u frižider.
Za ukrašavanje možete koristiti jestivo cveće, mevene bademe ili lešnike, sveže voće…
PRIJATNO!