Sirovi kolači i torte su sve popularniji, a nije ni čudo! Jako su ukusni, a ujedno i veoma zdravi! Postoji bezbroj varinati i kombinacija. Ova sa slike, u filu od indijskog oraha, sadrži i mango! Možete li zamiliti koliko je sve ukusno?!
Običaj za ovakve kolače je da indisjki orah potopite preko noći, pa da sutradan mutite fil. Međutim, ovo je varijanta sa orahom bez potapanja. Potrebno je samo da bude sirov. I na ovaj način, fil je potpuno kremast. Slatko-kiselkasti ukus manga kolaču je dao svežinu, tako da se ova verzija sada ubraja definitivno u moje omiljene 🙂 Preko fila možete staviti i glazuru od čokolade (recept za pravljenje zdrave čokolade pogledajte u linkovanom receptu), ali odlično je i bez toga.
POTREBNO:
KORA:
- 20 sirovih urmi (očistiti od koštice)
- 100 gr sirovog badema ili lešnika ili oraha (može i mix)
- 4-5 kašika kokosovog ulja – otopljenog
FIL:
- 1/2 manga (neka bude potpuno zreo – malo mekši)
- 150 gr sirovog indisjkog oraha
- 5-6 kašika agava sirupa (može i med ili javorov sirup)
- 4-5 kašika kakao putera (može i kokosovo ulje) – otopljenog
PRIPREMA:
KORA: U seckalicu stavite orašaste plodove i usitnite ih. Dodajte urme i ulje, pa mutite dok se sve ne ujednači. Koru rastanjite u kalupu (manjem plehu i sl), pa stavite u frižider, dok umutite fil.
FIL: U seckalicu stavite indijski orah, pa mutite dok tekstura ne postane kremasta. Dodajte agavu, mango i kakao puter (ili kokosovo ulje), pa mutite još malo, dok fil ne postane kompaktan.
Fil stavite na koru, lepo izravnajte i vratite sve u frižider. Brzo će sve da se stegne (30-60 min), mada je najlepše da ostane u frižideru preko noći, pa ujutru da ga sečete.
Kolač čuvajte u frižideru.
PRIJATNO!!!