Sirup od cvekle i limuna (bez kuvanja)

Sirup od cvekle i limuna, koji se ne kuva! Super zdrav sok, posebno preporučljiv da se pije tokom zime, pošto je prepun vitamina koji će vas štititi od prehlada! Za ovaj recept moram da kažem “hvala mama” 🙂

Ne znam kako je kod vas, ali u mojoj kući se domaći sokovi tamane brzinom svetlosti. Zimnica se obično sprema tokom jeseni, da potraje do naredne jeseni, ali kada je reč o sokovima, mi ne dočekamo ni kraj godine. Uglavnom se zalihe popunjavaju sirupom od višanja, malina i kupina.

I nekako su i gosti navikli da kada dođu kod nas traže “onaj domaći sok”.

Doduše, za spremanje tih sokova zadužena je moja mama i uglavnom ih pravi tokom leta od domaćeg voća pristiglog iz Ivanjice. To je još jedan dodatni motiv da deci dajemo takve sokiće, ali moj muž prednjači u ispijanju istih.

E, tako već oko Nove Godine kreće kuknjava, “nema više soka, šta sada?”, a nema ni domaćeg voća 🙂 Onda mama vadi iz zamrzivača neke zalihe voća, pravi nove ture, ali i to se popije prilično brzo. Kako dalje?

Naravno, rešenje opet ima baka, tj moja mama! Pre nekoliko godina je od svoje prijateljice dobila ovaj recept, a sirup je odmah prihvaćen bez reči. Svi ga podjednako volimo, kao i te domaće sokove od maline, višnje ili kupine. Proces pripreme nije komplikovan, a pošto se ništa ne kuva, jasno vam je i koliko vitamina ima u njemu!

Jak ukus cvekle, limun poprilično neutrališe, tako da je ukus zaista odličan! Čekamo i vaše reakcije kada ga napravite i probate!

PS Ja za zdraviju varijantu koristim nerafinisani braon šećer, ali sve možete uraditi i sa običnim belim šećerom

POTREBNO:

PRIPREMA:

Cveklu oljuštiti, a limun dobro oprati. Sve samleti mašinom za meso ili deo po deo blendirati u blenderu. Preliti sa 4 l vode i ostaviti celu noć u poklopljenoj šerpi.

Sutradan procediti kroz gazu, pa dodati šećer i limuntus. Mešati dok se lepo ne istopi, pa sipati u flaše i čuvati u frižideru.

NAPOMENA: Od ove količine dobićete oko 4l sirupa. Ukoliko pravite samo za vas, bolje je da pravite pola mere, pošto sok ne bi trebalo da stoji duže od 5-6 dana.

UŽIVAJTE!

 

 

Comments are closed.