Sladak hleb sa urmama, lešnikom i bademom

Super stvar za doručak, užinu ili večeru. Može se jesti samostalno ili uz neki namaz. Umesto urmi, možete koristiti i neko drugo voće (suve kajsije, smokve, grožđe), a umesto badema i lešnika, možete ubaciti orahe.

Proces pripreme je prilično lak, jedino je potrebno vreme da testo odstoji, od momenta kada ga umesite do pečenja (oko 1h). Nema prljanja ruku i nema šanse da ne uspe 🙂

POTREBNO:

  • 1 kesica suvog kvasca 
  • 450 ml tople vode
  • 450 gr speltinog ili kamut brašna (možte kombinovati i neko drugo zdravo brašno, koje volite)
  • 1 šaka sitno seckanog lešnika
  • 1 šaka sitno seckanog badema
  • 200 gr seckanih urmi (ja koristim sveže, mogu i kandirane)
  • 1-2 kašike meda
  • 1 kašičica cimeta
  • 1 kašičica mlevenog đumbira
  • puter – za podmazivanje kalupa

PRIPREMA:

Pomešajte kvasac i vodu, dodajte med i sve izmešajte. Postepeno sipajte brašno, cimet i đumbir i sve ujednačite mešajući. Dodajte seckano voće. Podmažite kalup (ja obično pečem u kuflofu), pa prespite testo. Pokrijte krpom i ostavite na toplom oko 1h da naraste.

Rernu zagrejte na 200 stepeni. Hleb pecite oko 15 min na 200, pa onda smanjite na 170 – 180 stepeni i pecite još 40 – 45 min. Gotovo je kada probodete čačkalicom i ona ostane suva.

Ohladite pre serviranja.

NAPOMENA: Dok je vruć, hleb može biti malo gnjecav. Zato je najbolje da ga potpuno ohladite pre služenja.

PRIJATNO!

 

4 Comments

Leave a Comment

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

*