Super stvar za doručak, užinu ili večeru. Može se jesti samostalno ili uz neki namaz. Umesto urmi, možete koristiti i neko drugo voće (suve kajsije, smokve, grožđe), a umesto badema i lešnika, možete ubaciti orahe.
Proces pripreme je prilično lak, jedino je potrebno vreme da testo odstoji, od momenta kada ga umesite do pečenja (oko 1h). Nema prljanja ruku i nema šanse da ne uspe 🙂
POTREBNO:
- 1 kesica suvog kvasca
- 450 ml tople vode
- 450 gr speltinog ili kamut brašna (možte kombinovati i neko drugo zdravo brašno, koje volite)
- 1 šaka sitno seckanog lešnika
- 1 šaka sitno seckanog badema
- 200 gr seckanih urmi (ja koristim sveže, mogu i kandirane)
- 1-2 kašike meda
- 1 kašičica cimeta
- 1 kašičica mlevenog đumbira
- puter – za podmazivanje kalupa
PRIPREMA:
Pomešajte kvasac i vodu, dodajte med i sve izmešajte. Postepeno sipajte brašno, cimet i đumbir i sve ujednačite mešajući. Dodajte seckano voće. Podmažite kalup (ja obično pečem u kuflofu), pa prespite testo. Pokrijte krpom i ostavite na toplom oko 1h da naraste.
Rernu zagrejte na 200 stepeni. Hleb pecite oko 15 min na 200, pa onda smanjite na 170 – 180 stepeni i pecite još 40 – 45 min. Gotovo je kada probodete čačkalicom i ona ostane suva.
Ohladite pre serviranja.
NAPOMENA: Dok je vruć, hleb može biti malo gnjecav. Zato je najbolje da ga potpuno ohladite pre služenja.
PRIJATNO!
4 Comments