Originalni recept ovih divnih štapića je kod drage Mile. Ja sam malo izmenila recept, ali u obe varijante dobijate preukusne štapiće, kao iz pekare.
Budite obazrivi sa količinom, jel samo klize u stomak, a nije da neće ostaviti posledice 🙂
ŠTAPIĆI, testo:
- 300 ml mleka
- 1 kocka kvasca
- 1 kašika soli
- 1 kašika šećera
- 600 gr brašna
- 5 kašika maslinovog ulja
slani preliv:
- 1 puna kašika soli
- 2 kašike brašna
- 1/2 praška za pecivo
- 10 kašika vode
PRIPREMA:
Mleko smlačiti, staviti so, šećer i kvasac i ostaviti da se kvasac aktivira. Zamesiti testo od brašna, ulja i nadošlog kvasca i ostaviti da naraste (oko 1.5 sat).
Nadošlo tetso razmesiti, formirati štapiće i svaiti u pleh.
Uključiti rernu na 180 stepeni. Štapiće peći oko 20 minuta.
Napraviti slani preliv, kašičićom posipati i formirati braze, pa vratiti štapiće u rernu na još 2-3 minuta.
Izvaditi iz rerne, premazati maslinovim uljem i prohladiti pre serviranja.
NAMAZ OD MASLINA:
- 1 šolja crnih maslina
- 3 kašike maslinovog ulja
- 1 čen belog luka
- malo svežeg peršuna
- 1/2 šolje pasterizovanih leblebija
- so i biber po ukusu
Sve sastojke umutiti u blenderu ili štapnim mikserom i poslužiti kao namaz.
PRIJATNO!