Nemojte se vraćati na naslov! Dobro ste pročitali! Moguće je napraviti božanstveni slatkiš bez trunke šećera! Najvažniji sastojci ovde su bundeva, urme, raženo i speltino brašno!
Ne znam da li sam do sada pominjala kako neke stvari ne volim da jedem, odn nisam volela do skoro! Među tim “ne volim stvarima” su i bundeve. Nikada nisam volela one čuvene domaće bundevare, niti pečenu bundevu i svašta slično na tu temu. Ali, kada sam otkrila neke nove mogućnosti sa ovom namirnicom koju inače zovu i “domaća banana” bundeva je zauzela lepu poziciju na listi stvari koje redovno kupujem i pripremam. Npr pasta sa bundevom, mmm…, još uz dodatak feta sira i sve posuto peršunom…, ali o tome drugom prilikom.
Kolač koji predstavljam je jako zdrav, divno sladak, kremast i jednostavno preukusan. Iako u nastavku ima dosta teksta, nemojte se uplašiti, nije ništa ni teško ni strašno. Pa da krenemo:
POTREBNO:
za koru:
- 115 gr putera
- 75 gr raženog brašna
- 75 gr speltinog brašna
- 120 ml vode
- 1 supena kašika jabukovog sirćeta
- prstohvat soli
fil:
- 400 gr pirea od bundeve
- 170 gr urmi
- 120 ml pirinčanog mleka (može i kravlje)
- 2 jaja
- prstohvat soli
- 1/2 kašičice cimeta
- 1/2 kašičice muskatnog oraha
- 1/2 kašičice mešavine začina za medenjake
PRIPREMA:
Urme očistite od koštica i potopite u vodu na 2-3 sata (može i celu noć).
Pire od bundeve ćete najlakše napraviti tako što ćete bundevu iseći na kockice i staviti u šerpicu sa jako malo vode, a zatim dinstati dok skroz ne omekšaju na veoma tihoj vatri. Na kraju prospite preostalu vodu i viljuškom izgnječite bundeve.
KORA: Pomešajte obe vrste brašna i dodajte prstohvat soli. Puter isecite na kockice, pa umešajte u brašno.
Odvojite 120 ml vode i u vodu stavite kašiku jabukovog sirćeta. Vodu polako dolivajte u smesu sa brašnom i mešajte viljuškom. Ja obićno potrošim 70-80 ml vode, dok se cela masa lepo ne ujednači. Čak sve izmešam samo viljuškom, ruke uopšte ne prljam u ovoj fazi pripreme.
Kada masa postane kompaktna, uvijte je u providnu foliju i stavite u frižider na 30-60 min.
Kada se testo “odmori” rernu uključite na 190 stepeni. Na papir za pečenje pospite malo speltinog brašna, pa stavite testo i razvucite da stane u okrugao pleh od 30 cm.
NAPOMENA: Postoji mogućnost da testo ne možete da podignete sa papira i prebacite u pleh, zato podigniti testo sa sve papirom i samo ga izvirnite u pleh. Papir ne sklanjajte sa testa, već preko papira pospite pasulj ili nešto sl, kako bi pritisnuo testo da ne raste tokom pečenja. Koru pecite 25 min.
FIL: Urme ocedite od vode, pa dodajte u pire od bundeve i sve lepo izblendirajte da se dobije ujednačena i kompaktna masa. Dodajte mleko, začine i na kraju 2 jaja i sve lepo promešajte (najbolje žicom za mućenje).
Posle 25 min izvadite koru i smanjite temperaturu rerne na 170 stepeni. Fil razlijte preko kore i vratite sve da se peče još 35-40 min.
Kolač se može jesti i topao i hladan, podjednako je ukusan u oba slučaja.
Mi smo našu slatku pitu ukrasili bananom i bobicama nara.
PRIJATNO!