Slatko, zdravo, a bez šećera. Leblebija je inače namirnica bez glutena, a sam dezert spada u omiljene kod onih koji su vegani. Leblebija je prepuna proteina i hranljivih vlakana, a ujedno spada u jednu od najzdravijih namirnica na svetu. Ovaj dezert sadrži i kikiriki puter, što znači da je pun zdravih masti.
Pravi se jako brzo (ako imate skuvanu leblebiju), možete dodavati orašaste plodove i sušeno voće. Možete praviti kuglice, kao na slici ili sve staviti u pleh, rashladiti, pa seći kao kocke. Glazura može biti preko celog kolača (kuglice) ili samo ovako mestimično, kao što sam ja uradila. PS i čokolada je zdrava – homemade 🙂
POTREBNO:
- 2 šolje skuvane leblebije
- 1 puna kašika kikiriki putera
- 5 kašika agava sirupa
- 4 kašike kokosovog ulja (ili 2 kokosovog, a 2 kakao putera) – istopljeno
- 1/2 štapića vanile
- 1/2 kašičice cimeta
- prstohvat soli
ZA ČOKOLADNU GLAZURU:
- 15 gr kakaoa
- 15 gr agava sirupa
- 15 gr kokosovog ulja
- 15 gr kakao putera
PRIPREMA:
Leblebiju potopite preko noći, pa sutradan isperite, nalijte novu vodu i kuvajte 60 min, dok ne omekša. Prohladite, pa u blender / seckalicu stavite leblebiju i sve ostale sastojke. Mutite dok se masa ne ujednači. Stavite malo u frižider, pa izvadite i pravite kuglice.
Možete odmah masu i rastanjiti u nekom manjem plehu / kalupu, pa staviti u frižider (ako ne želite da pravite kuglice).
GLAZURA: Sve sastojke stavite u šerpicu, pa na tihoj vatri mešajte dok se sve lepo ne ujednači. Prelijte preko kolača, odn kuglica.
Kolače čuvajte u frižideru.
PRIJATNO!
Pingback: Sirovi kolač sa mangom – Veseli zalogaji