Sasvim je u redu da poželite nešto slatko za doručak ili večeru! To slatko ne mora da bude i nezdravo, više puta smo dokazali, zar ne 🙂 Ovaj kolač možete jesti i uz sladak dodatak od krem sira, a odlično se slaže i samo uz čaj, kafu ili šolju mleka!
Kolač možete praviti u kalupima za mafine ili jednostavno razliti u pleh, u kome je papir za pečenje. Ja sam iskoristila silikonske kalupe mede i zeke,a oduševljenje kod dece je bilo ogromno!
Mi kolače uglavnom pojedemo brzinski, pa se retko kada setimo da napravimo i krem. Odlični su i bez njega!
POTREBNO:
- 3 jaja
- 1/2 šolje (od 250 ml) grčkog jogurta
- 1/2 šolje agava sirupa
- 1/4 šolje pirinčanog mleka (ili nekog drugog po želji)
- 2 manje šargarepe – izrendane
- 1 1/2 šolja speltinog brašna (može i ovseno ili kombinacija brašna koje volite)
- 1/2 praška za pecivo
- 1/2 štapića vanile (ili ekstrat vanile)
- 1/2 kašičice cimeta
KREM – opciono:
- 1 krem sir od 250 ml
- 5-6 kašika agava sirupa
- 1/2 štapića vanile (ili ekstrat vanile)
PRIPREMA:
Uključite rernu na 180 stepeni
Umutite jaja (može mikserom, a može i samo varjačom), dodajte jogurt i agava sirup, pa izmešajte. Zatim dodajte i ostale sastojke i sve lepo ujednačite mešanjem. Testo sipajte u kalupe ili razlijte u pleh i pecite 25 – 30 min.
Krem: Pomešajte sve satojke i na svaki kolač stavite po kašičicu krema. Možete kremom napuniti i špric za kolače i na taj način ukrasiti svako parče.
PRIJATNO!