Sočivo sa povrćem i raženim brašnom

Kada kuvate jela u koja je potrebno staviti po malo brašna, da bi se dobila gušća struktura, probajte da ubacite neko drzvije brašno, npr raženo. Ukus jela se neće promeniti, u odnosu na verziju kada stavljate belo brašno, a nutritivna vrednost će biti dosta veća.

Sočivo je namirnica prepuna vlakana, a ujedno pomaže pri uklanjanu otrova iz organizma. Ubrzava metabolizam, snižava holesterom i pravi ravnotežu sa količinom šećera u krvi.

Posebno se preporučuje u ishrani dece, bilo kao glavno jelo ili dodatak različitim čorbama i varivima.

Sočivo je pre upotrebe potrebno isprati, a zatim naliti vodom i ostaviti da prenoći.

POTREBNO:

  • 1 glavica crnog luka

    EPSON DSC picture
  • 2-3 kašike ulja
  • 2 čena belog luka
  • 1 crvena paprika
  • 1 šargarepa
  • 1 koren peršuna i/ili komad celera i/ili 1 pašpanat
  • 2 – 3 kašike raženog brašna
  • so, biber, peršun po ukusu

PRIPREMA:

Na ulju propržite crni i beli luk, pa dodajte iseckanu šargarepu, papriku i ostalo povrće. Dinstajte dok povrće ne omekša, a zatim ubacite sočivo, nalijte sve vodom i kuvajte oko 30 min.

Pred kraj, dodjate 2-3 kašike brašna, sve izmešajte, pazeći da se ne naprave grudvice, nalijte još malo vode po potrebi (u zavisnosti od toga koju gustinu želite) i kuvajte još 5-7 min.

Dodajte začine i služite uz prilog po želji (pirinač, pire krompir i sl), a može se jesti i bez ikakvih dodataka.

PRIJATNO!

 

Leave a Comment

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

*