Sjajna grickalica za različite prilike, od posluženja u nekoj opuštenoj varijanti, do super rešenja za različite proslave, ali i odlična opcija za užinu, koju možete poneti bilo gde. Vreme pripreme 5 min, vreme pečenja 15 min!
I za ove štapiće / grisine postoji nekoliko rešenja, u zavisnosti od toga koje brašno odaberete, koju vrstu sira i koji maslac. Ja sam se odlučila za neku pristupačniju varijantu, a jedina “egzotika” je kamut (brašno), koje iako zvučno pomalo strano, ipak može da se nađe u svim zdravim hranama.
Šta je kamut?
Kamut je drevna egipatska pšenica, koja sadrži čak 40% više energije od obične pšenice, pa se posebno preporučuje sportistima i osobama koji se bave fizičkim radom. Pogodna je i za osobe osetljive na gluten, a ukus joj je pomalo slatkast. U zapadnim zemljama je veoma rasprostranjena u upotrebi, a zanimljivo je da je biološki potpuno čista i sa nedirnutim genetskim kodom od kako postoji.
Kod pripreme ovih štapića potrebno je malo kamuta, ali ga možete zameniti i nekim drugim brašnom po želji ili psilijumom.
POTREBNO:
- 50 gr mlevenog lana
- 50 gr susama (ako nađete mleveni susam, koristite njega, ja sam koristila klasične semenke susama)
- 50 gr maslaca (ako nađete ghee maslac, to je najbolja opcija)
- 2 kašike kamuta (ili psilijuma ili nekog dr brašna)
- 20 gr parmezana
- 30 gr rendanog ili sitno seckanog kačkavalja (najbolje gauda)
- 1 jaje
- so po ukusu
PRIPREMA:
Rernu uključite na 180 stepeni.
Pomešajte sve suve sastojke, pa dodajte maslac i jaje. Mikserom ili varjačom sve lepo ujednačite. Testo treba da bude glatko, kako biste mogli da među dlanovima “valjate testo” i pravite štapiće.
Ukoliko koristite ghee maslac i psilijum, testo će biti više “gumeno” i pogodnije za duže i tanje štapiće. U mom slučaju, sa kamutom i običnim maslacem, nisu se mogli dobiti previše tanki grisini.
Ređajte štapiće na pleh u kome je papir za pečenje i pecite grisine oko 10 – 15 min.
PRIJATNO!