Sutlijaš sa bundevom

Bundevu su indijanci koristili još u dalekoj prošlosti, kako bi im ugrejala organizam tokom hladnih dana. Bundeva jača organzam, štiti od mnogih teških bolesti, a sjajna je i za regulisanje rada creva i sprečavanja gorušice. Bundevu možete jesti sirovu, pečenu ili kuvanu.

Bundeva je odličan saveznik i za lepu i zdravu kožu.

Začini koji se odlično slažu uz bundevu su: cimet, muskatni orah i đumbir za slatke varijante ili peršun, majčina dušica ili ruzmarin za slane variante.

Za sutlijaš sa bundevom je POTREBNO:

  • 1 šoljica pirinča 
  • 2 šoljice vode
  • 1 šoljica pirinčanog mleka (može i neko dr po izboru)
  • 2-3 kašike meda
  • 1 kašika kokosovog ulja
  • 1 veći komad bundeve
  • cimet – po ukusu

PRIPREMA:

Bundevu ispecite u rerni ili je skuvajte na pari.

Pirinač prelijte vodom i stavite da se kuva. Od trenutka vrenja, kuvajte još 12-15 min. Dodajte mleko, kokosovo ulje i kuvajte još 5 min. Sklonite sa vatre, pa ostavite sa strane da se prohladi. U prohlađeni sutlijaš dodajte med, a zatim i ispečenu (kuvanu) bundevu i sve ispasirajte štapnim mikserom. Servirajte uz cimet, suvo voće i/ili orašaste plodove.

PRIJATNO!

 

 

Leave a Comment

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

*