Bundevu su indijanci koristili još u dalekoj prošlosti, kako bi im ugrejala organizam tokom hladnih dana. Bundeva jača organzam, štiti od mnogih teških bolesti, a sjajna je i za regulisanje rada creva i sprečavanja gorušice. Bundevu možete jesti sirovu, pečenu ili kuvanu.
Bundeva je odličan saveznik i za lepu i zdravu kožu.
Začini koji se odlično slažu uz bundevu su: cimet, muskatni orah i đumbir za slatke varijante ili peršun, majčina dušica ili ruzmarin za slane variante.
Za sutlijaš sa bundevom je POTREBNO:
- 1 šoljica pirinča
- 2 šoljice vode
- 1 šoljica pirinčanog mleka (može i neko dr po izboru)
- 2-3 kašike meda
- 1 kašika kokosovog ulja
- 1 veći komad bundeve
- cimet – po ukusu
PRIPREMA:
Bundevu ispecite u rerni ili je skuvajte na pari.
Pirinač prelijte vodom i stavite da se kuva. Od trenutka vrenja, kuvajte još 12-15 min. Dodajte mleko, kokosovo ulje i kuvajte još 5 min. Sklonite sa vatre, pa ostavite sa strane da se prohladi. U prohlađeni sutlijaš dodajte med, a zatim i ispečenu (kuvanu) bundevu i sve ispasirajte štapnim mikserom. Servirajte uz cimet, suvo voće i/ili orašaste plodove.
PRIJATNO!