Tart sa kruškama i vanilom

Hrskava korica, kremasti vanila sloj i kruške sa mirisom i ukusom cimeta u sredini. A, da i ukus prepečenih badema kao bonus 🙂  Kako vam ovo zvuči? Kolač se pravi lako, a najukusniji je kada prenoći u frižideru. Šećera nema, sladak ukus potiče od agave.

Deci dozvolite da od malo testa naprave oblike koje ćete staviti preko fila, čime će kolač postati vizuelno zanimljiviji i deci svakako privlačniji. Ukoliko ne praktikujete korišćenje agave, možete staviti i med, ali i šećer.

Ja sam koristila integralno brašno, vi birajte ono koje najviše volite i koristite.

POTREBNO:

  • kora:
  • 125 gr putera
  • 1 kašika agave
  • 1 šolja integralnog brašna
  • 1 jaje
  • sloj sa kruškama:
  • 3-4 kruške
  • 2 kašike soka od limuna
  • 1 kašičica cimeta
  • 1 šaka seckanih badema
  • 1-2 kašike agave
  • fil:
  • 1/2 mleka
  • 1/4 štapića vanile
  • 2 žumanceta
  • 1.5 kašika integralnog brašna
  • 5 kašika agave

PRIPREMA:

Zamesite testo od sastojaka za koru, stavite ga u providunu foliju, pa u frižider na 20 min.

Mleko stavite u šerpicu da provri. U posebnoj šerpici pomešajte žumanca, brašno, vanilu i agavu. Kada mleko provri, polako ga sipajte preko smese sa žumancima i polako mešajte na tihoj vatri dok smesa ne počne da se zgušnjava. Sklonite sa vatre, pokrijte providnom folijom (da se ne stvori korica) i ostavite da se prohladi.

Kruške oljuštite, isecite na tanke kriške i prelite sokom od limuna.

Uključite rernu na 180 stepeni.

Testo izvadite iz frižidera, razvijte i prebacite u kalup za tart. Odstranite višak testa sa ivica i ostavite sa strane da isečete željene oblike na kraju od preostalog testa.

Testo u kalupu izbockajte viljuškom, a zatim poređajte kruške po čitavoj površini, pospite polovinom seckanih badema i prelijte agavom. Sipajte prohlađeni fil, pospite ostatak badema po površini, a zatim poređajte zvezdice ili neke druge oblike koje ste napravili od ostatka testa.

Pecite 25 min na 180 stepeni. Može se servirati i toplo i hladno.

PRIJATNO!

 

2 Comments

Leave a Comment

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

*