Hrskava korica, kremasti vanila sloj i kruške sa mirisom i ukusom cimeta u sredini. A, da i ukus prepečenih badema kao bonus 🙂 Kako vam ovo zvuči? Kolač se pravi lako, a najukusniji je kada prenoći u frižideru. Šećera nema, sladak ukus potiče od agave.
Deci dozvolite da od malo testa naprave oblike koje ćete staviti preko fila, čime će kolač postati vizuelno zanimljiviji i deci svakako privlačniji. Ukoliko ne praktikujete korišćenje agave, možete staviti i med, ali i šećer.
Ja sam koristila integralno brašno, vi birajte ono koje najviše volite i koristite.
POTREBNO:
- kora:
- 125 gr putera
- 1 kašika agave
- 1 šolja integralnog brašna
- 1 jaje
- sloj sa kruškama:
- 3-4 kruške
- 2 kašike soka od limuna
- 1 kašičica cimeta
- 1 šaka seckanih badema
- 1-2 kašike agave
- fil:
- 1/2 mleka
- 1/4 štapića vanile
- 2 žumanceta
- 1.5 kašika integralnog brašna
- 5 kašika agave
PRIPREMA:
Zamesite testo od sastojaka za koru, stavite ga u providunu foliju, pa u frižider na 20 min.
Mleko stavite u šerpicu da provri. U posebnoj šerpici pomešajte žumanca, brašno, vanilu i agavu. Kada mleko provri, polako ga sipajte preko smese sa žumancima i polako mešajte na tihoj vatri dok smesa ne počne da se zgušnjava. Sklonite sa vatre, pokrijte providnom folijom (da se ne stvori korica) i ostavite da se prohladi.
Kruške oljuštite, isecite na tanke kriške i prelite sokom od limuna.
Uključite rernu na 180 stepeni.
Testo izvadite iz frižidera, razvijte i prebacite u kalup za tart. Odstranite višak testa sa ivica i ostavite sa strane da isečete željene oblike na kraju od preostalog testa.
Testo u kalupu izbockajte viljuškom, a zatim poređajte kruške po čitavoj površini, pospite polovinom seckanih badema i prelijte agavom. Sipajte prohlađeni fil, pospite ostatak badema po površini, a zatim poređajte zvezdice ili neke druge oblike koje ste napravili od ostatka testa.
Pecite 25 min na 180 stepeni. Može se servirati i toplo i hladno.
PRIJATNO!
2 Comments