Tart sa lososom i spanaćem

Da li su i vama, kao detetu, govoril: “Ajde jedi spanać da imaš mišiće kao Popaj”? Čini mi se da je taj trik kod dece radio posao. Danas, deca slabije znaju ko je Popaj, mada ga je Lana na ovom tanjiru odmah prepoznala.

Popaj je spanać jeo direktno iz konzerve, a u skladu sa današnjim trendovima, ja ga serviram na malo drugčiji način. Kroz razna jela i salate, spanać je postao široko primenljiva namirnica. Razlog tome je i sve šira upotreba baby spanaća koji se može jesti u svežem obliku.

U ovom slučaju, baby spanać je završio u tartu, zajedno sa lososom i mozzarelom.

Sa testom sam se malo poigrala, tako što sam u koru stavila mleveni lan. Po običaju, sve se pravi brzo, a jelo je ukusno i kada se servira toplo, ali i u hladnoj varijanti, iz frižidera (dan – dva nakon pripreme).

Ukoliko nemate baš sve namirnice, možete dodati neke druge i napraviti svoju verziju ovog tarta. Losos možete zameniti tikvicama ili paprikom, lan eliminisati, kao i mozzarelu i masline. Igrajte se ukusima, kuhinja i pripremanje hrane bude kreativnost, zar ne?

Ajmo na recept 🙂

POTREBNO:

kora:

  • 125 gr omekšalog putera
  • 1 kašika mlevenog lana
  • 1 jaje
  • 1/2 kašičice soli
  • 1 šolja (250 ml) brašna

losos:

  • 250 gr lososa
  • 1 kašika malsinovog ulja
  • malo morske soli

fil:

  • 1 šolja sremskog sira
  • 1 kisela pavlaka
  • 1 -2 šake baby spanaća
  • 3 jaja
  • 2 izgnječena čena belog luka

i još:

  • 100-150 gr mozzarele
  • iseckane crne masline

PRIPREMA:

Od sastojaka za koru zamesite testo i stavite ga u frižider na 1/2 sata.

Losos kratko propržite na maslinovom ulju i posolite, pa isecite na kockice.

Napravite fil od svih sastojaka i lepo promšajte.

Razvijte testo, stavite ga u kalup za tart i izbockajte viljuškom. Preko stavite fil, a preko fila kolutove iseckane mozzarele i sve pospite iseckanim maslinama.

Pecite 25 minuta na 180 stepeni.

Prohladite i poslužite.

PRIJATNO!

 

Leave a Comment

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

*