Tart sa sremušem

Biljka koja je ovih dana posebno aktuelna na pijacama je SREMUŠ. Da li znate da se za sremuš kaže da je “ubica otrova” u organizmu? Baš kada i raste, u rano proleće, treba ga jesti što više, kako bi očistio telo od toksina koji su se nataložili preko zime.

Sremuš se još zove i divlji luk, a upravo ukusom i podseća na beli luk. Dok ga jedete, imaćete utisak kao da jedete najukusniji luk na svetu, a i prostogija gde ga servirate prijatno će mirisati na to povrće. Ali, dejstvo miria prestaje odmah nakon konzumiranja. Dakle, ne plašite se da ćete ceo dan ostavljati trag, ukoliko jedete ovu biljku 🙂

Sremuš sprečava infekcije i upale, sjajan je za desni, pa ga možete grickati i jesti svežeg kroz salate. Sremuš čisti krvne sudove, snižava pritisak, sprečava glavobolju, otklanja nesanicu i smiruje upalne procese disajnih puteva.

Kod nas u kući se najbolje odomaćio kroz tart, koji se pravi jako brzo i lako. Ovako pripremljen, predstavlja preukusan obrok i verujem da ćete zadiviti svakoga kome servirate ovo jelo. Idealan prolećni obrok, za mene je možda baš ovaj tart od sremuša!

POTREBNO:

za koru:

  • 125 gr putera
  • 1 jaje
  • 1/3 kašičice soli
  • 1 šolja (od 250 ml) brašna

fil:

  • 400 ml kisele pavlake
  • 3 jaja
  • 3 pune šake svežeg sremuša
  • 100 gr sitno iseckane pančete
  • 1/4 kašičice bibera

PRIPREMA:

Zamesite testo, stavite ga u providnu foliju, pa u frižider na 1/2 sata. Razvucite testo i stavite ga u kalup za tart.

Sremuš operite i grubo ga iseckajte nožem (ne mora sitno). Pomešajte jaja i pavlaku, dodajte slaninu, sremuš i biber i sve lepo izmešajte. Prelijte preko kore i pecite 20-25 min na 180 stepeni.

Podjednako je lepo i toplo i hladno.

PRIJATNO!

 

Leave a Comment

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

*