Za ove tortilje vam je potrebno 5 minuta! Ja ih obično pravim od raženog ili speltinog brašna, a možete koristiti i neka druga. Za zdraviji i bogatiji ukus, dodajte i chia seme, a možete ubaciti i npr meleveni lan i još neki začin (beli luk, origano, ruzmarin, mirođiju…).
Ukoliko ove tortilje pravite od belog brašna, biće mnogo lakše da se razvuku i budu dosta tanje (mada ne treba ni preterivati, da budu pretanke). Ostala brašna (spelta, razeno, heljdino, kamut i sl) su malo teža za rad, pošto su od celog zrna i sa njima ne možete nikada dobiti potpuno elastično testo, koje se lako razvlači.
Ali, pošto je ukus i kvalitet jela od ovakvog brašna mnogo zdraviji, vredi da se potrudite 🙂
POTREBNO, za 2 tortilje:
- 3 pune kašike speltinog brašna + za doradu na ravnoj površini
- 4 kašike jogurta
- 1/5 kašičice soli
- 1 ravna kašika chia semenki – opciono
- 1 kašika maslinovog ulja + malo za prženje
PRIPREMA:
U činiju stavite brašno, jogurt, so, chia seme i malsinovo ulje i izmešajte varjačom.
Prespite sve na brašnom posutu podlogu i još malo doradite rukama. Podelite u 2 loptice, pa ih razvucite oklagijom na otprilike 2 mm debljine.
Tiganj samo malo nauljite maslinovim uljem da ne bude skroz suv. Pecite tortilje po 2 min sa obe strane.
PRIJATNO!