Užina ajkula jabuka

Pokušajte da uz voće deci za užinu servirate i po neku semenku, npr golicu ili suncokret. Kreacija na tanjiru će biti mnogo efektnija, a obrok nutritivno prilično bogatiji.

Uz ajkulu jabuku, danas odlično ide golica, koja ima ulogu kamenčića na morskom dnu. Sve je dopunjeno i ribicama od šargarepe i peršuna, koje se takođe mogu pojesti u svežem stanju.

Šta znate o semenkama bundeve? Tekst smo pozajmili sa sajta našeg partnera, VITALIA-e:

Semenke bundeve sadrže 43% polinezasićenih masnih kiselina, kao što je linolna kiselina (Omega-6) i 14% polinezasićene linolenske kiseline (Omega-3), 36% mononezasićenih masnih kiselina i 8% zasićenih masnih kiselina, 24% proteina, ugljenohidrata, minerala: cink, kalijum i gvožđe i vitamine B-grupe.

Masne kiseline su neophodne za dobar vid, koncentraciju, regulisanje nivoa holesterola, za dobar imunitet i aktivan metabolizam. Omega-3 i Omega-6 masne kiseline prisutne u semenu tikve, takođe su neophodne u toku dijeta i posta, čiste kožu i štite srce.

Upotreba: 50 g semenki tikve zadovoljavaju pola dnevnih potreba aminokiselina kod odraslog čoveka koji je prosečne telesne težine. Za zdrave bubrege i prostatu jedite 200-250 g svežih semenki tikve, mlevene i pomešane s medom. Mogu se jesti cele ili samlevene u mašinici za kafu ili dodate u obrok od žitarica, muslija i peciva, čime ćete značajno poboljšati njihov ukus i hranljivost.

 

 

Comments are closed.