Zapečena heljda

Da li jedete heljdu? Da li znate da je heljda pogodna za konzumiranje u okviru bilo kog obroka? Da li znate kako se priprema heljda? 

Heljda je prirodni izvor minerala i vitamina, od kojih gvožđe (pomaže u formiranju crvenih krvnih zrnaca i hemoglobina i omogućava normalno snabdevanje metabolizma energijom), cink (pomaže u održavanju normalnog metabolizma ugljenohidrata i reproduktivnog sistema), kalcijum, jod, fosfor, bor, cink, magnezijum, organske kiseline i pektin, a od vitamina sadrži i vitamine B-grupe i vitamin A.

Heljda je bogat izvor proteina: jedna porcija sadrži 13,2 g proteina (27% dnevno preporučene doze), potrebnih za održavanje mišićne mase i dobrog stanja kostiju. Sadrži aminokiseline – lizin, triptofan, treonin, fenilalanin i valin. Heljda je bogata riznica dijetalnih vlakana.

Ne sadrži GMO i šećere (100 g heljde sadrži 0 g šećera, 0% dnevne preporučene doze).

Pogodna za konzumaciju za:

  • Doručak – Za energičan početak dana dodajte skuvanu heljdu u čašu mleka ili jogurta, obrok od muslija, ovsene kaše, ovsene pahuljice, voćne salate, razne napitke.
  • Ručak – Za hranljiv i ukusan ručak, dodajte skuvanu heljdu u supe, sosove, variva, testenine i salate.
  • Večera – Za laku i hranljivu večeru dodajte skuvanu heljdu u obrok od kornfleksa, kus-kus, salate, puding.

POTREBNO:

  • 1/2 – 1 šolje heljde
  • 1/2 glavice crnog luka 
  • 10 šampinjona
  • so, biber po ukusu
  • neutralna pavlaka – opciono

PRIPREMA:

Heljdu isperite, prelijte vrelom vodom, pa stavite na srednju vatru da provri.

Rernu uključite na 180 stepeni.

Od vrenja, heljdu kuvajte još 15 min. Na ulju propržite crni luk I sitno seckane šampinjone, dodajte so I biber po ukusu. Dinstano povrće izmešajte sa kuvanom heljdom, po želji dodajte jaje I neutralnu pavlaku I zapecite u rerni.

PRIJATNO!

 

2 Comments

Leave a Comment

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

*