Tradicionalni recepti na 100% zdrav način! Ove knedle možete jesti i dati deci i npr za večeru, pošto su veoma hranljive, a potpuno zdrave! Speltino brašno, batat krompir, višnje i organski kokosov šećer! Mislim da bih mogla sama da pojedem celu turu!!!
Pošto je zima, odlučila sam se za verziju sa višnjama i to onim zamrznutim. Možete staviti višnje iz kompota, suve ili sveže šljive ili nešto potpuno drugo što vam se uklapa i sviđa.
Ja sam u ovoj varijanti koristila speltino brašno, mada bi se kamut možda i bolje uklopio, pošto je pomalo slatkast. Ali i ovo sa speltom je super ukusno!
Umesto kokosovog šećera, knedle možete preliti i npr medom ili javorovim sirupom.
Babat krompir je u ovom receptu super rešenje, pošto je mnogo slađi od običnog krompira, a nutritivno mnogo bogatiji. Batat ne sadrži holesterol, ni masti, a prepun je vlakana i odlično reguliše crevni trakt.
Od mere koju predlažem dobićete desetak knedli, pa toliko pripremite i voćki (nekoliko više, za svaki slučaj). Ako se odlučite za višnje, slobodno možete stavljati i po dve u sredinu.
POTREBNO:
- 1/2 kg batata
- 150 – 200 gr speltinog brašna
- višnje (u mom slučaju su bile zamrznute)
- kokosov šećer
PRIPREMA:
Batat oljuštite i skuvajte, pa ostavite malo da se prohladi. Izgnječite krompir viljuškom, dodajte brašno i zamesite kompaktno testo.
Na ringlu stavite šerpu sa vodom i pustite da provri.
Od testa pravite loptice i u svaku ubacite po jednu ili dve višnje. Knedle kuvajte u ključaloj vodi dok ne isplivaju na površinu. Izvadite u đevđir da se ocede ako je potrebno, pa još tople uvaljajte u kokosov šećer.
PRIJATNO!!!