Zdravi keksići, bez šećera

Ovo testo je super pogodno za keksiće koji se seku modlama. Ja sam koristila raženo brašno, a dobar izbor zdravog brašna može biti i spelta, kamut ili npr heljda. Pirinčano, proseno ili bademvo brašno takođe može, ali u kombinaciji sa nekim od prvo navedenih. Ako ih koristite samostalno, testo će se rasipati i teško ćete moći da dobijete kompaktnu masu.

Za one koji koriste belo brašno, mogu keks praviti i od njega. U tom slučaju, dobićete možda i lepši izgled, pošto belo brašno daje testu najveću elastičnost i svaki detalj na keksu će se videti lepo i precizno. Na vama je da izaberete, da li više volite po malo neprecizan izgled u zdravoj varijanti ili “sve pod konac” uz opciju da vas malo boli stomak i da osećate nadustost ako se odlučite za belo brašno 🙂

POTREBNO:

  • 2/3 šolje raženog brašna 

    EPSON DSC picture
  • 1/2 putera (polovina onog od 125 gr)
  • 2 pune kašike meda
  • 1/3 kašičice sode bikarbone
  • 1/3 kašičice cimeta
  • 1/3 kašičice muskatnog oraha – opciono
  • 1 puna šaka pečenog lešnika (može i orah, badem…)
  • 2 kašike soka limuna – opciono
  • prstohvat soli

PRIPREMA:

Puter ostavite na sobnoj temperaturi da omekša.

Uključite rernu na 160 stepeni.

Usitnite lešnik u seckalici (da bude kao da je samleven). Pomešajte sve suve sastojke (brašno, sodu bikarbonu, cimet, so, muskatni orah i lešnik). Dodajte med, puter i limun, pa rukama umesite testo.

Na radnu površinu pospite malo brašna, pa još malo doradite testo i oklagijom ga rastanjite, otprilike na 3-4 mm.

Modlama vadite keksiće i ređajte ih u pleh, na papir za pečenje.

Keksiće pecite 8-10 min. Ohladite ih i čuvajte u metalnoj kutiji ili papirnoj kesi.

PRIJATNO!

 

 

 

Leave a Comment

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

*