Ovo je priča o tzv “ludom testu” koje se može koristiti za sve i svašta (štapiće, kiflice, podlogu za pizzu, zemičke, tortilje…). Pravi se jednostavno, treba da ostoji u frižideru, a čak može izdržati i po nekoliko dana dok ne napravite finalni proizvod za pečenje. Ja sam od ludog testa napravila zdrave štapiće i dobili su sasvim dobre ocene!
Kada sam po net-u istraživala na temu “ludog testa” naišla sam na dosta recepata i dosta komentara, najčešće tipa: “kada sam otvorila frižider posle 2 sata, kesa u kojoj je testo se raspukla, a pola testa je bilo rasuto po frižideru”. Zaključak: može mnogo da naraste :). Ali, u skoro 100% slučajeva žene su delile iskutvo o ludom testu pravljenom od belog pšeničnog brašna. Ja sam se odlučila da isprobam zdraviju verziju, pa sam koristila speltu i kukuruzno brašno. U tom slučaju, testo ne naraste skoro uopšte, ali uprkos tome gotov proizvod je mekan i rastresit.
Vi kombinujte brašno koje inače koristite i volite. Ako se odlučite za belo, trebalo bi da polovina bude oštro, a polovina meko pšenično brašno. Ovo je moja verzija
POTREBNO (za 10-15 štapića):
- 1/2 kocke kvasca
- 125 ml mleka (ja koristim pirinčano, može i kravlje)
- 1/2 kašičice kokosovog šećera (može i običan)
- 250 gr speltinog brašna
- 250 gr kukuruznog brašna
- 1/2 praška za pecivo
- 1 jaje
- 200 ml jogurta
- 2 kašičice morske soli + za posipanje
- 5 kašika maslinovog ulja + 5 za premazivanje
- beli luk u prahu
PRIPREMA:
Zagrejati mleko, da bude mlako, pa dodati šećer i kvasac. Ostaviti 15-20 min da kvasac nadođe.
Pomešati obe vrste brašna, dodajte prašak za pecivo, a zatim umešajte i ostale sasjtojke: jaje, jogurt, maslinovo ulje, so i na kraju i nadošao kvacas sa mlekom.
Prvo mešajte varjačom, a zatim malo doradite i rukama. Dobićete odmah kompaktnu masu, koja se lepo odvaja od zidova činije.
Testo stavite u čistu kesu, pa u frižider, da odstoji oko 4 sata.
Uključite rernu na 180 stepeni.
Ako od testa pravite štapiće, uzimajte po komad testa i na radnoj poršini razvucite u štapić. Ja nisam dodavala nikakvo brašno (imam #ikea podlogu za razmešivanje testa, pa se testo uopšte nije lepilo. Isto će biti i ako to radite npr na papiru za pečenje). Ređajte u pleh, u kome je papir za pečenje.
Ista je procedura i ako pravite kiflice ili pizzu od ovog testa. Ako ne potrošite svo testo odmah, ostatak vratite u kesu i čuvajte u frižideru do 7 dana.
Svaki štapić premažite maslinovim uljem, pa pospite belim lukom u prahu i morskom solju.
Pecite 12-15 min.
PRIJATNO!
Pingback: Zdrava pizza – Veseli zalogaji