Zeleni potaž

Celer, paškanat, peršun, krompir i savršeni potaž je gotov za čas! Po želji, može se dodati i malo bademovog ili pirinčanog mleka i glavni deo obroka je spreman za pola sata!

Često puta se dogodi da se neko zatekne u mojoj kući baš kada kuvam čorbu, što i nije čudno, pošto čorbice pripremam skoro svakodnevno. Lično, ne volim da jedem podgrejana jela, pa se trudim da svakog dana na stolu bude nešto sveže i u količini koja će se pojesti istog dana.

Pošto se trudim da budem dobra domaćica :), gosta uvek i ponudim da proba tu neku moju čorbu i da ne budem skromna u 99% slučajeva dobijem odlične komplimente i pitanje: “Šta stavljaš, pa je tako ukusno”?, a moj odgovor je uglavnom: “pa, ništa sem povrća”! E, baš u tom povrću je trik, više nego u začinima!

Konkretno kod ovog potaža, za koji su posebne pohvale stigle i od mog muža, koji inače nikada moja jela ne hvali (ukoliko prećuti, znam da je dobro, a ako pohvali, onda znam da je savršeno, tajna se krije u listovima celera i peršuna. Zato je potaž i obojen u zeleno!

E, da i još jedan detalj! Povrće sam kuvala zajedno sa junećim mesom, ali meso kasnije nije ostalo u čorbi, već je iskorišćeno za drugo jelo. Tako da, ukoliko želite još bogatiji ukus, dodajte i komad npr junećih rebara.

POTREBNO:

  • 1/2 manjeg celera + 2-3 lista celera
  • 2 srednja korena peršuna + listovi peršuna (sa oba korena)
  • 1 veći paškanat
  • 1 srednji krompir
  • 1 manja šargarepa
  • 1 manji komad junećih rebara – opciono (meso se samo kuva sa povrćem, kasnije ne ostaje u jelu)
  • 1/2 šake zelene boranije (samo za dekoraciju)

 

PRIPREMA:

Peršun i paškanat dobro operite i bez ljuštenja stavite u šerpu. Šargarepu, krompir i celer oljuštite, listove celera i peršuna operite i dodajte i to u šerpu. Stavite meso, nalijte vodu i kuvajte oko 1.5 sat (ukoliko ste stavili meso) ili 30 min (ukoliko ne kuvate sa mesom). 20 min pre kraja kuvanja ubacite i boraniju (nema potrebe ranije, pošto će previše omekšati i neće lepo izgledati pri dekoraciji).

Skuvano povrće izblendirajte (najbolje štapnim mikserom), dodajte još vode od kuvanja i po želji 200-250 ml pirinčanog ili bademovog mleka. Posolite po ukusu, vratite na šporet da pusti još jedan ključ i čorbica je gotova!

PRIJATNO!

 

Comments are closed.