Američke palačinke

Doručak o kome mnogo čitamo i koji se često gleda po časopisima, mada u Srbiji te famozne američke palačinke i nisu toliko popularne. Nadam se da će vam ovaj recept i dekoracija biti dovoljno inspirativni da da im date šansu. Budu i ukusne i mekane i dovoljno site. Možete ih jesti i u slanoj i u slatkoj verziji.

Deo palačinki sam obojila u zeleno uz pomoć spirulina praha, a griva i rep su džem od svežih jagoda, koji možete napraviti za samo  30 sekundi.

Čokoladni delovi na ivicama su od domaće i zdrave čokolade.

Pišem prvo recept za palačinke, a onda i ostale detalje.

POTREBNO:

  • 1 jaje
  • 200 gr brašna
  • 50 gr otopljenog kokosovog ulja (može i puter)
  • 50 ml jogurta
  • 1/2 praška za pecivo
  • 200 ml bademovog mleka (može i neko drugo)
  • prstohvat soli
  • 1/2 kašičice kokosovog šećera

PRIPREMA:

Odvojiti belance od žumanceta. Pomešati sve sastojke sem belanceta. Belance umutiti u čvrst sneg, pa dodati u smesu i izmešati lagano.

Na zagrejanom tiganju, malo podmazanom uljem, peći palačinke manjeg obima od klasičnih. Kada se pojave mehurići, okrenuti na drugu stranu da se ispeče. Služiti tople.

NEKOLIKO SAVETA:

  • ako želite da vam boja palačinki bude ujednačena (bez onih tufnica i šara koje se pojavljuju dok se palačinke peku), pecite ih na umernijoj temperaturi
  • ako želite da obojite palačinke prirodnim bojama, a ujedno im date i novi ukus, to možete učiniti uz pomoć: spiruline (za zelenu boju), plave spiruline (za plavu boju), kurkume (za žutu boju), mastila sipe (za crnu boju), cvekle u prahu (za crvenkasto – rozikastu boju), kakaoa (za braon boju).
  • ukoliko želite da vam palačinke ostanu mekane i elastične i za sutradan, držite ih poklopljene između 2 tanjira. Tako se neće osušiti.

DŽEM OD JAGODA

Nekoliko svežih jagoda stavite u blender ili seckalicu, dodajte malo kokosvog šećera ili meda i 1 kašiku otopljenog kokosovog ulja (opciono). Sve kratko umutite da se dobije razmaziva smesa. Nemojte mutiti previše, da ne bi bilo mnogo retko.

Džem možete čuvati 2-3 dana u zatvorenoj teglici u frižideru.

ČOKOLADA

10 gr kakao putera i 10 gr kokosovog ulja otopiti. Skloniti sa vatre, pa dodati 10 gr sirovog kakaoa i 10 gr agave. Lepo izmešati i koristitoi za glazure ili izliti u kalupe, pa staviti u frižider da se stegne. Ovakva čokolada mora stajati u frižideru uvek pre služenja.

PRIJATNO!

Leave a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

*