Boranija sa bademom i kinoom

Kuvanje boranije smo svi naučili uglavnom od baka ili mama. Ali, u poslednje vreme mi se često dešava da moja mama zapisuje recepte za jela koja ja pravim. Kaže da sam mnogo praktičnija od nje 🙂 Hvala mama!!! Ova boranija je još jedan od recepata koji je mama zapisala 🙂

Imam sreću da s’vremena na vreme dobijem pravo domaće povrće, iz bašte sa sela, 100% neprskano. Takva je i ova mlada boranija. Tako mekana i sveža da nije zahtevala preteranu termičku obradu, tako da je za pola sata pretvorena u super obrok.

Neobičnost receptu daju bademi, a da bih je još malo nutritivno obogatila, dodala sam i 2 kašike kuvane kinoe.

Da li ste i vi spremni za tradicionalno jelo na novi način, kao moja mama 🙂

POTREBNO:

  • 1/2 kg mlade žute boranije 
  • 1/2 glavice crnog luka
  • 2-3 čena belog luka
  • 1/2 šake sitno seckanog badema
  • 2 kašike kuvane kinoe – opciono
  • 1 kašika limunovog soka
  • 1 manja šargarepa
  • so, peršun po ukusu

PRIPREMA:

Boraniju operite, odsecite krajeve i isecite na komade od 2-3 cm dužine. Stavite vodu da provri, pa ubacite boraniju i kuvajte 5-10 min (ako boranija nije baš mlada, kuvajte dok ne omekša). Izvadite iz vode i ocedite.

Na ulju prodinstajte sitno iseckan crni i beli luk i šargarepu. Kada je skoro gotovo, dodajte seckani badem i pržite 2-3 min, samo pazite da ne izgori.

Dodajte blanširanu boraniju, limunov sok i začine. Na kraju umešajte i kinou.

Po želji, pri serviranju možete dodati i pavlaku.

PRIJATNO!

 

Leave a Comment

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

*