Čorba od graška

Čorba od graška

Brza čorbica od graška i krompira, sa dodatkom pavlake po želji. Ako je servirate kao nindža kornjaču, teško koji mališan će joj odoleti. Izaberite crvenu ili žutu papriku i dobićete Rafaela ili Leonarda.

Umesto graška, možete praviti i kombinaciju sa tikvicom, šargarepom, bunevom, boranijom, cveklom…

Ja volim da ovakve čorbice obogatim mlevenim lanom, pošto je jako zdrav, a ne menja ukus jela.

Evo malo zanimljivosti o ovom super semenu:

Laneno seme je jedan od najboljih izvora Omega-3 i Omega-6 masnih kiselina, kao i vitamina A, C, E, B2, B3, B12, viotina i dijetalnih vlakana.

Mlevenjem lanenog semena omogućujemo da organizam maksimalno iskoristi sve nutritivne sastojke prirodno prisutne u lanu, koje pozitivnu utiču na:

  • Smanjenje holesterola – prisustvo Omega-3 i Omega-6 nezasićenih esencijalnih masnih kiselina deluje na smanjenje holesterola, a time štiti i od kardiovaskularnih oboljenja.
  • Regulisanje stolice – biljna vlakna prisutna u lanu omogućuju redovnu stolicu, prevazilaženje problema s opstipacijom (tvrdom stolicom) i smanjuje tegobe koje nastaju kod upala želuca i creva.

Preporučuje se da se u toku dana pojedu 1-3 supene kašike mlevenog lanenog semena, potopljenog u jogurt ili mleko ili kao dodatak obroku od muslija.

POTREBNO – za čorbicu od graška:

  • 1.5 šolja graška 
  • 2 krompira srednje veličine
  • komadić celera – opciono
  • 1 kašičica mlevenog lana
  • so, biber, muskatni orah
  • pavlaka za serviranje

PRIPREMA:

Oljuštite krompir i celer, pa zajedno sa graškom stavite da se kuva oko 30 min. Kada se povrće skuva, u šolju odlijte vodu, da biste lakše izblendirali, dodajte so, biber i malo muskatnog oraha. Štapnim mikserom ili u blenderu sve umutite da dobijete glatku masu, pa dolijte vodu da biste dobili željenu gustinu. Čorbica treba da ima malo gušću strukturu.

Na kraju, pri serviranju, umešajte mleveni lan i pavlaku.

PRIJATNO!

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

*