Čorba sa belom rotkvom

Na koji način motivišete decu da u ishranu uvode nove stvari? Jedan način je da im to novo “umuljate” sa nečim što vole i da ne primete da su pojeli još nešto, a drugi je da im direktno pokažete i objasnite šta i zašto želite to novo da im date. Primer sa čorbom od bele rotkve i njenim serviranjem kao na slici je super ideja za ovaj drugi tip navikavanja dece na nove stvari!

Da li znate za šta je sve dobra bela rotkva? Japanci je smatraju “čistačem tela”, a ovo povrće pomaže pri varenju masne hrane, snižava holesterom, topi pesak i kamen u bubregu i sjajno je u lečenju prehlada, bronhitisa i kašlja! Kažu i da utiče na podmlađivanje 🙂 Takođe, rotkva podstiče mleko kod mama koje doje, ali i stimuliše i reguliše menstrualni ciklus.

I još jedna zanimljivost, rotkva je poreklom iz Azije i jedna je od najstarijih kultivisanih biljaka u svetu. Čak se nalazi i na crtežima grobnica starih Egipćana, koji su je smatrali čudotvornom i lekovitom. Zato sam i ja napravila ovog malog ratnika od rotkve koji juriša u nove pobede za zdrav život 🙂

Rotkvu možete jesti i svežu u salati. Važno je samo da je pripremite neposredno pred konzumaciju, pošto stajanjem gubi hranljiva svojstva. I ne bi trebalo da se soli, skoro uopšte, iz istih razloga.

Miks sokova od rotkve, šargarepe i cvekle popravlja krvnu sliku i pročišćava telo. Moj predlog je i varijanta sa zamrznutom bananom i pomenutim povrćem!

Ja sam ovu čorbicu pravila kao klasičan potaž, ali rotkvu možete i iseckati na kockice i dinstati sa šargarepom i lukom ili izabrati neki dr način njene upotrebe kroz variva, onako kako najviše volite da pripremate jela te vrste.

Kada detetu servirate rotkvu, objasnite mu gde ona raste, da postoji crna, crvena i bela i na koji sve način može da se jede. Napravite zajedničku dekoraciju i uživajte u hranljivosti ovog povrća!

POTREBNO:

  • 1 bela rotkva srednje veličine 
  • 1 veći krompir
  • 1/3 korena celera
  • nekoliko listova celera
  • 1 šolja pirinčanog mleka (može i kravlje)
  • so, biber, muskatni orah, seckani peršun – po želji

PRIPREMA:

Povrće očistiti, pa staviti da se kuva oko 30 min. Kuvano povrće ispasirati štapnim miserom da dobijete glatku masu, dodati mleko i začine, pa pustiti da provri. Malo prohladiti i servirati. Po želji, pri serviranju možete dodati kašiku pavlake.

PRIJATNO!

 

Leave a Comment

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

*